Foto: Denise Jans / Unsplash

Novinar i fotograf iz Srebrenice Mladen Kojić dobio je novčanu naknadu poznatog svjetskog brenda koji je bez dozvole uzeo i koristio njegove fotografije i potpisao ih kao tuđe autorsko djelo.

Kako ispričao Kojić, nakon što je saznao da se njegove fotografije koriste bez dozvole, pomoć je potražio u Sjedinjenim Američkim Državama, u firmi koja se bavi autorskim pravima i čiji su advokati pristali da ga zastupaju u ovom sporu.

– Pošto su moje fotografije završile na sajtu velike firme, pronašao sam agenciju iz SAD-a koja se bavi autorskim pravima. Dao sam im punomoć i oni su me zastupali u pregovorima, tako da su potvrdili da se radi o mom radu i za to je plaćena naknada – dodao je.

Kaže i da je imao sreću jer problem s krađom ima odavno te je upoznao kolege s raznih strana svijeta koji su ga uputili na prave adrese.

– Najveća sreća je to što je mogla da me zastupa agencija iz SAD-a, slike je objavila svjetska firma, jer da je firma bila iz Evrope ne bi mogli da me zastupaju – kaže Kojić.

Proces je trajao oko četiri mjeseca, a njemu je na koncu isplaćena nadoknada zbog povrede autorskih prava.

S obzirom da u BiH ne postoji sveobuhvatan pregled zakonskih normi, međunarodnih deklaracija, kodeksa o autorskim prava novinara, kao i slučajevima kršenja ovog prava, Udruženje BH novinari je u saradnji s partnerima Hayat TV, Dnevnim listom i Srpskacafe, te uz podršku Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), u junu prošle godine pokrenulo set aktivnosti s ciljem efikasnije zaštite autorskih prava novinara/ki i medija.

Novinari i mediji u BiH sve više se suočavaju s kršenjem njihovih autorskih prava, ali mnogi još uvijek ne prepoznaju koliko je to veliki problem, kazala je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

– Pojavom online medija i brzim razvojem medija u digitalno doba sve češće se suočavamo s krađom autorskih djela medija i novinara. Danas je postalo veoma teško pratiti gdje je koji sadržaj objavljen i posebno je pitanje kako riješiti problem naplate objavljivanja tih sadržaja, odnosno zaštite autorskog djela. Direktiva o autorskim pravima nalaže članicama EU, ali i drugim državama da preispitaju i usaglase svoja zakonodavstva u toj oblasti – navela je Rudić.

Izvor: BH novinari

Tagovi: