Foto: The Atlantic

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu usmjerenu protiv društvenih medija, nekoliko dana nakon što je Twitter ocijenio dva njegova tvita “potencijalnom zabludom”.

Govoreći iz Ovalnog ureda uoči potpisivanja naredbe, Trump je kazao da je taj korak usmjeren na “odbranu slobode govora od jedne od najvećih opasnosti u američkoj historiji”.

– Malobrojna grupa društvenih medija kontrolira ogroman dio svih javnih i privatnih komunikacija u Sjedinjenim Državama. Imali su neprovjerenu moć cenzure, ograničavanja, uređivanja, oblikovanja, skrivanja i mijenjanja gotovo bilo kojeg oblika komunikacije – tvrdi on.

Izvršna naredba testira granice vlasti Bijele kuće. U dugotrajnom pravnom pokušaju nastoji se smanjiti moć velikih platformi za društvene medije ponovnim tumačenjem zakona iz 1996. godine, koji štiti web stranice i tehnološke kompanije od tužbi.

No, pravni stručnjaci i desnice i ljevice izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog toga. Kažu da taj potez može biti neustavan jer se njime riskira kršenje prava privatnih kompanija iz Prvog amandmana i jer pokušava zaobići druga dva stuba vlasti.

– Trump pokušava uzeti moć sudova i Kongresa za preispitivanje zakona. On odlučuje što je legalno na osnovu njegovih interesa – kazao je demokratski senator Ron Wyden iz Oregona.

Naredba predstavlja dramatičnu eskalaciju stanja u ratu Trumpa protiv tehnoloških divova, dok se oni bore s rastućim problemom dezinformacija na društvenim medijima. Predsjednik ih redovno optužuje da su mjesta za cenzuriranje govora.

Twitter je u utorak primijenio provjeru činjenica na dva Trumpova tvita, uključujući i onaj koji je tvrdio, bez dokaza, da će glasački listići putem pošte doći do velike izborne prevare. Trump je odmah uzvratio optuživši Twitter za cenzuru i upozorio je da će, ukoliko se i dalje nastavi takav odnos, upotrijebiti moć savezne vlade da ga obuzda ili čak i zatvori.

Izvor: CNN

Tagovi: