Udruženje Pravo Ljudski iz Sarajeva, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) iz Washingtona (SAD), Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine i lokalnih partnerskih organizacija, objavilo je poziv za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma “Ko je vidio video?!”

– U potrazi smo za 12 autora koji će proći kroz inovativni obrazovni program i dobiti direktno iskustvo stvaranja kratkog kreativnog dokumentarnog filma, pod mentorstvom međunarodno aktivnih filmskih autora s dugogodišnjim iskustvom – saopćili su.

U pitanju je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenata koji uključuju kreativno promišljanje i kreativan pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i post-produkciju.

Program je fokusiran na poduku za korištenje mobilnog telefona u stvaranju kreativnog dokumentarnog filma, a učesnici će učiti kako koristiti mobilne tehnike te odabrati adekvatne mehanizme audiovizuelne komunikacije i interakcije.

Jedan od ciljeva ove filmske škole je okupiti mlade autore iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi istražili nove dokumentarne forme.

U centru pažnje je refleksivno, kolaborativno filmsko stvaralaštvo, a traže mlade osobe sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama, koji dolaze iz sredina i konteksta koji imaju ograničen pristup neformalnom filmskom obrazovanju.

Kao odgovor na krizu vezanu za Covid-19, te zbog podrške naporima zajednice da spriječi širenje virusa, KVV#8 odvijat će se online.

Aplicirati mogu mladi između 17 i 23 godine koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, poznaju engleski jezik. KVV#8 je otvorena za svakoga, ali posebno se traže učesnici koji već imaju nekog iskustva u kreativnom procesu.

KVV#8 trajat će od 5. do 14. juna 2020. godine, a za sva pitanja moguće je javiti se na e-mail adresu apliciram@pravoljudski.org.

Tagovi: