New York Times ispisao je imena preminulih od koronavirusa na naslovnoj strani odajući tako počast svim žrtvama kojih je u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo 100.000.

Dan sjećanja u SAD-u ove godine postao je i vrijeme za oplakivanjem gubitka više od 97.000 ljudi zbog pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Osim toga New York Times je odabrao detalje o 1.000 žrtava ilustrirajući čovječanstvo izgubljenih života.

– Pokušavali smo personalizirati stvari i humanizirati te brojke koje stalno rastu i zaista ih je više teško shvatiti – kazao je urednik Marc Lacey.

Riječ je o broju smrtnih slučajeva dobivenim iz 1.000 osmrtnica i obavijesti o smrti u stotinama američkih novina: Lila Fenwick, 87, prva crna žena koja je diplomirala na Harvardu; Romi Cohn, 91, spasio je 56 židovskih porodica iz Gestapa…

Svih 50 država ublažilo je mjere od koronavirusa. U nekim saveznim državama, poput Illinoisa i New Yorka, restorani su i dalje zatvoreni kao i frizerski saloni. U mnogim južnim državama većina je poduzeća otvorena s ograničenjima.

Prošle sedmice 11 država prijavilo rekordni broj novih slučajeva oboljelih, uključujući Alabamu, Arkansas, Minnesotu, Sjevernu Dakotu, New Hampshire, Maryland, Maine, Nevadu, Utah, Virginiju i Wisconsin, prenosi agencija Reuters, ali nije jasno jesu li slučajevi u porastu od više testiranja ili drugog vala infekcija.

Ukupan broj oboljelih veći je od 1,6 miliona, što je najviše na svijetu, a predviđa se da bi broj smrtnih slučajeva do 1. juna mogao prijeći brojku od 100.000.

Tagovi: