Foto: Slobodna Bosna

RTRS: Zlatne poluge i respiratori

23. – 29. mart 2020.

VANREDNO STANJE: Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zbog pandemije Covida-19 od 28. marta živi u vanrednom stanju, koje nije bilo proglašeno ni tokom četiri godine u minulom ratu niti u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine. Način na koji je aktuelna vlast branila svoju odluku, a riječ je o suspendovanju parlamentarne demokratije i davanju širokih ovlasti entitetskoj predsjednici, bili su u fokusu izvještavanja u dnevnicima emitovanim od 26. do 28. marta. Nemušta obrazloženja razloga zašto je skupštinsko zasjedanje na kojem je donijeta odluka o proglašenju vanrednog stanja bilo zatvoreno za javnost, uredništvo Dnevnika 2 prihvatilo je bespogovorno.

GLASNOGOVORNICI VLASTI: O razlozima zašto opozicija nije podržala uvođenje vanrednog stanja, javnost nije dovoljno informisana. Tako je i u ovako teškim okolnostima javni servis nastavio s praksom glasnogovornika vlasti bez propitivanja odluka koje donosi.

No zato je o opravdanosti uvođenja vanrednog stanja govorio Tomo Kovač, ministar policije RS-a tokom minulog rata, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine i koji je pravosuđu BiH nedostupan jer koristi pogodnosti dvojnog državljanstva i slobodno živi u Srbiji.

Ni pandemija Covida-19 nije utjecala da uredništvo Dnevnika iskorači iz svoje uskogrudnosti i stavljanja u prvi plan političara. Umjesto da građane informiše o epidemiološkoj situaciji u cijeloj BiH, raspoloživosti medicinskom opremom te mjerama koje se poduzimaju na državnom nivou, nastavljeno je sa starom praksom.

FEDERALNO INOSTRANSTVO: U Dnevniku 2 emitovanom 23. marta, stanju u Federaciji BiH bila je posvećena tek jedna rečenica i to u 20. minutu. Ni o ključnim informacijama u Republici Srpskoj nije bilo znatno više podataka. U najavi, rečenica da u RS-u nisu evidentirani novooboljeli, a u okviru razgovora s entitetskim ministrom zdravstva povodom otvaranja karantena uz Granični prelaz Gradiška. Na samom kraju, paušalni odgovor na pitanje reportera kakva je epidemiološka situacija.

PO UZORU NA VUČIĆA: Udarni minuti Dnevnika bili su ustupljeni entitetskoj predsjednici i njenom obraćanju građanima koje je dramaturški podsjećalo na svakodnevne istupe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Red paušalnih obećanja o pomoći privredi i građanima, red molbi, red prijetnji upućenih onima koji nisu poštovali naredbe o izolaciji i samoizolaciji te policijskom satu. Nakon toga, izjava Milorada Dodika nakon sastanka s Vučićem u Beogradu. I ponovo obećanja o pomoći koju će Srbija dati RS-u, te, kako je to već uobičajena frazeologija kako medija tako i političara ovog bh. entiteta, „i Bosni i Hercegovini“.

DETALJI IZ SRBIJE: Prvi Dnevnik 2 iz monitorisane nedjelje najočitiji je primjer da nema te nesreće koja bi promijenila praksu u kojoj se BiH kao država ignoriše, odnosno sve što se dešava u Federaciji BiH tretira kao da je na drugom kraju svijeta. Malo škrtih vijesti o pandemiji Covida-19 te načinu na koji se vlast i medicinsko osoblje nose s ovom situacijom. Na drugoj strani, iz Dnevnika u Dnevnik su se do u detalje prenosile sve informacije vezane za stanje u Srbiji. Cijeneći da Covid-19 ne poznaje granice, da se virus iz dana u dan širi, ipak pitamo: „Da li su građanima u Republici Srpskoj bliži u ovakvim situacijama Beograd i Niš od Jajca, Bihaća i Tuzle? I da li je za stanovnike Istočnog Sarajeva Srbija bliža od Kantona Sarajevo?

Izdvojeno

Nedostatak medicinske opreme i testova nije problem samo RS-a. Ali način na koji je nedostatak svega navedenog obrazlagao Milorad Dodik teško da će se čuti od ijednog ozbiljnog političara. „Respiratori i medicinska oprema se plaćaju zlatnim polugama. Republika Srpska to nema jer joj ne da Centralna banka“, izjavio je Dodik za RTRS.

BNTV: Kvalitetno i sveobuhvatno informisanje

23. – 29. mart 2020.

PANDEMIJA U FOKUSU: U situacijama kakva je ova izazvana pandemijom koronavirusa, sveobuhvatno informisanje građana o stanju u cijeloj državi odraz je profesionalizma svake medijske kuće. Za BNTV, odnosno uredništvo Dnevnika, konstatujemo da su u potpunosti ispunili svoj zadatak stavljajući u fokus cijelu BiH, jer riječ je o pitanjima, problemima i izazovima koji ne poznaju entitetske podjele.

Sve bitne  informacije o broju lica zaraženih Covidom-19, problemima vezanim za nabavke testova i neophodne medicinske opreme, te mjerama koje se poduzimaju, od lokalnih zajednica, preko kantona i entiteta do državnog nivoa, gledateljima su date na uvid. Jednako kao i prikaz stanja u regionu i svijetu.

KARANTIN U STUDENTSKOM DOMU: Istovremeno, novinari Dnevnika donijeli su i niz tema koje su se odnosile na različite segmente funkcionisanja svakodnevnog života – od građana do privrede. Ovdje izdvajamo i kako ad hoc donesene mjere u cilju prevencije širenja Covida-19 donose i niz propusta. Primjer je premještanje lica pozitivnih na koronavirus iz kućne izolacije u karantin u dva paviljona studentskog doma u Banjaluci. Studentima koji su prije dvije sedmice napustili dom i ostavili u njemu sve stvari nije omogućeno da ih na vrijeme pokupe i adekvatno sklone, što je među njima izazvalo opravdano nezadovoljstvo. Javnost je upoznata i sa činjenicom da su građani smješteni u prostor bez grijanja i tople vode. Ma kako situacija bila složena i koliko god su sve preventivne mjere razumljive, važno je da građani budu o svemu, bez cenzure, informisani i da se ne dozvoli da im se plasiraju frizirane informacije.

U vezi s ovim, novinari Dnevnika donijeli su i svjedočenja Davida Radujkovića i njegove majke, oboje pozitivnih na Covid-19. Riječ je o izjavama koje su u potpunoj suprotnosti s onim kako vlast RS-a u javnost plasira mjere postupanja prema zaraženim licima. Bolje rečeno, kako ne postupa i za vlastite propuste okrivljuje drugu stranu.

ŠTA ZNAČI VANREDNO STANJE: Kako smo već naveli, u RS-u je od 28. marta na snazi vanredno stanje. Kroz mišljenja opozicije te političkih analitičara, novinari Dnevnika analizirali su da li je takva odluka trebala biti donesena i znači li ona ukidanje temeljnih demokratskih postulata u ovom bh. entitetu.

Za svakog pojedinca, za svaki nivo vlasti i za medije, vrijeme u kojem živimo puno je teških izazova. No kada su u pitanju mediji, njihova je obaveza da učine sve kako bi javnost objektivno i pravovremeno izvještavali. I tu nema mjesta niti politikanstvu ni kalkuliranju sa činjenicama. Uredništvo RTRS-a toga nije ili ne želi biti svjesno te se i dalje ponaša u skladu s ustaljenom matricom pukog eha vlasti u RS-u. Onim građanima koji žele sveobuhvatnu sliku stanja u BiH u doba korone ostaje mogućnost informisati se, uz ostale izvore, i putem Dnevnika BNTV-a.

Tagovi: