Foto: safeinwarwickshire

Kompanija Facebook objavila je da je u cilju izbjegavanja zagušenja interneta u Evropi, privremeno smanjila brzine protoka video sadržaja na svojim društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Do ove mjere je došlo nakon velikog skoka u korištenju interneta zbog uvođenja vanrednih mjera širom Evrope koje zahtijevaju rad od kuće i društvenu izolaciju.

Prethodno su kompanije Netflix i Google najavile da će prilagoditi sistem emitiranja svog video sadržaja novonastaloj situaciji.

– U situaciji kada se milioni Evropljana navikavaju na mjere društvene izolacije tako što preko interneta rade, uče i zabavljaju se, zahvaljujemo Googleu i Netflixu na koracima preduzetim za očuvanje nesmetanog funkcioniranja interneta tokom krize zbog širenja virusa Covid -19 – kazao je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Evropska komisija je prethodno pozvala provajdere, operatere i korisnike internet usluga da u vanrednim okolnostima spriječe zagušenje mreže i osiguraju otvoren internet.

Platformama za prikazivanje je preporučeno da ponude standardne umjesto HD sadržaja.

Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje informacija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji kažu da, i pored povećanog pristupa internetu, trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi, ali pozivaju na oprez i nadgledanje situacije.

Izvor: radiosarajevo.ba

Tagovi: