RTRS: Dnevna doza Aleksandra Vučića

16. – 22. mart 2020.

NEVIDLJIVI NEPRIJATELJ: Odluke o izolaciji, uvođenje policijskog sata te prijetnje krivičnim gonjenjem svih koji po procjeni policije šire lažne i uznemirujuće vijesti postali su stvarnost u kojoj živimo zbog prevencije širenja COVIDA-19.

U dnevnicima su se nizale kontradiktorne poruke, od „nevidljivi i opak neprijatelj koji ubija“ do „broj osoba pod nadzorom se povećava, ali nema razloga za brigu“.

Ništa manje nisu bile zbunjujuće ni informacije o tome da li će komercijalne banke zbog novonastale situacije omogućiti odgodu plaćanja kredita pravnim i fizičkim licima. Za to je, bez sumnje, najodgovorniji Milorad Dodik, koji iznese takve tvrdnje da bi ih poslije demantovali ili premijer RS-a ili ministrica finansija, jer konačna odluka i zauzimanje jasnog stava o ovom nisu utvrđeni unutar samog bankarskog sektora.

EKONOMSKI GUBICI: BH entitet Republika Srpska nije jedini pogođen u ekonomskom smislu pandemijom COVIDA-19 i suočen s nedostatkom vlastitih sredstava kojima bi intervenisao kad su u pitanju privreda i stanovništvo.

No dok je iz izvještaja o ovoj temi oštrica kritike jasno upućivana ka Centralnoj banci BiH, koja je odbila smanjiti državne rezerve i novac upumpati entitetima za javnu potrošnju, javnosti je uredništvo Dnevnika 2 prešutjelo poražavajući podatak da budžetska rezerva za ovu godinu iznosi četiri hiljade konvertibilnih maraka.

GRAĐANI I NAREDBE: Poseban fokus je bio na posljedicama koje mogu proizaći zbog velikog broja građana koji se ne pridržavaju izrečenih naredbi o izolaciji. No ovdje treba izdvojiti i relativiziranje činjenice da je treći i za sada najveći klaster krenuo iz Banjaluke, tačnije, jednog ugostiteljskog objekta, a da je među zaraženima i ministar u Vladi RS koji se također oglušio o upozorenja o smanjenju socijalnih kontakata.

RS se, uz to, suočava s potpunim nedostatkom zaštitnih maski, ne samo za stanovništvo nego i za sve djelatnike koji su konstantno izloženi kontaktima s većim brojem osoba. Građani ne mogu nabaviti ni adekvatna dezinfekciona sredstva. No takve informacije su vrlo selektivno plasirane.

Jednako tako, gledatelji Dnevnika 2 jedva da su bili informisani o stanju u Federaciji BiH, koja se svela na škrte statistike.

ŠTA KAŽE VUČIĆ: Ali zato je svaki istup, a to je dnevna praksa, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića brižno bilježen. Naravno da je u vrijeme pandemije važno prezentirati što više informacija, ali držimo neprihvatljivim da se u dnevnicima prenose čak i ankete o tome kako se građani Srbije nose s uslovima života zbog koronavirusa a da se istovremeno ignorira kako se s pandemijom nose građani vlastite države.

Izdvojeno

U jeku borbe s COVIDOM-19, gotovo je nadrealan bio izvještaj emitovan 19. marta sa svečanosti povodom početka radova na rekonstrukciji jedne od banjalučkih saobraćajnica, koju je upriličio gradonačelnik Igor Radojičić.

BNTV: Profesionalno o pandemiji

16. – 22. mart 2020.

POTPUNI UVID: Uredništvo Dnevnika sve je resurse usmjerilo ka pravovremenom i sveobuhvatnom informisanju javnosti o pandemiji. Iz večeri u večer, javnost je imala potpuni uvid u stanje u Bosni i Hercegovini: o broju zaraženih, o licima koja su u izolaciji ili pod medicinskim nadzorom, kao i o odlukama koje su donosili Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, entitetske vlade i lokalne zajednice.

Osim suhoparnih statističkih podataka i izjava zvaničnika, pažnja je skrenuta i na potrebu pomoći starijim licima kako bi kao najrizičnija grupa bili zaštićeni od zaraze.

Ponovo je upozoreno i na to da RS nema robne rezerve, te stoga ni mogućnost hitnog intervenisanja na tržištu u slučaju nestašice osnovnih prehrambenih i higijenskih proizvoda.

ZATVARANJE GRANICA: Skrenuta je i pažnja na probleme zatvaranja granica kako BiH tako i Srbije i Hrvatske, uz traženje odgovora kako će se to odraziti na svaki segment života.

Praćeno je i stanje u Evropi, s posebnim naglaskom na Italiju i Španiju, te doneseni prilozi o tome kako se i najjače svjetske ekonomije nose s pandemijom COVIDA-19 i pripremaju za ekonomsku recesiju, koja će biti neminovna.

Ovakav način izvještavanja primjer je da u situacijama kao što je ova niko nije otok. Što uredništvo RTRS-a konstantno zaboravlja.

Izdvojeno

U nizu vijesti vezanih za COVID-19 gotovo je nezapaženo prošlo da se 18. marta navršilo dvije godine od nestanka Davida Dragičevića. Tijana Milinković podsjetila je na hronologiju istrage o Davidovom ubistvu, protestima građana okupljenih u grupu Pravda za Davida koji su brutalnom policijskom represijom okončani 30. decembra 2018. godine te činjenici da ubice do danas nisu privedene licu pravde.

Komparativna analiza

Iako je Srbija hermetički zatvorila svoje granice, a za sada, osim lijepih misli i obećanja, Republika Srpska, odnosno BiH, još nije dobila konkretnu pomoć kako bi se lakše nosila s pandemijom COVIDA-19, uredništva dnevnika obje medijske kuće gotovo stenogramski bilježe svaki istup Aleksandra Vučića i srbijanske premijerke Ane Brnabić.

Već smo naveli da je u stanju globalne pandemije važno biti informiran kako se druge države, a pogotovo susjedne, nose s ovom situacijom. No predugački i do patetike dovedeni Vučićevi istupi nisu ni od kakve koristi građanima s ove strane Drine.

Tagovi: