Foto: Žurnal.info

Nakon sjednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizirana je pres-konferencija na kojoj je novinar BH televizije Vladimir Kovačević postavio pitanje lideru SNSD-a i aktuelnom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku kada ga je podsjetio na višegodišnje prijetnje blokadama.

Kovačević je naime pitao Dodika o „ozbiljnosti“ najave blokade bh. institucija i da li će ostati „dosljedan“ u svojim namjerama, nakon čega je Dodik BN televiziju više puta nazvao izdajničkom, kazavši Kovačeviću da je instruiran i da je “instrument bošnjačke, bosanske i muslimanski politike”.

Saopćenjem se oglasila BN televizija koja je najoštrije osudila verbalni napad Milorada Dodika na novinara Vladimira Kovačevića, napominjući da je Dodik Kovačevića i BN TV nazvao izdajnicima samo zato što su ga pitali da li je nova blokada ozbiljna i da li će ostati dosljedan u svojim odlukama.

– Umjesto da uzme u zaštitu novinara i traži od nadležnih da pronađu nalogodavce, koji su pokušali da ubiju Vladimira Kovačevića, Milorad Dodik je danas osuo verbalnu “paljbu” na Kovačevića, koji je samo radio svoj posao – smatraju u toj televiziji.

Nakon verbalnog napada Dodika na novinara Kovačevića, Upravni odbor Udruženja BH novinara uputio je javni protest Dodiku osudivši vrijeđanje novinara.

Kako su saopćili na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritiske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad.

Posebno zabrinjava činjenica, kažu, da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD –a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. godine kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni.

BH novinari zatražili su profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nosiocu najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS.

– Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštovanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti – stav je tog strukovnog udruženja.

Istovremeno, pozvali su međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i sigurnosti novinara.

Tagovi: