Foto: Žurnal.info

Upravni odbor Udruženja BH novinara zatražilo je od  gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića javno izvinjenje novinaru Harunu Bošnjaku i dopisnicima FTV i BHRT, te hitno povlačenje neistina i uvreda izrečenih u programu N1 televizije.

U saopćenju za javnost osudili su političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, usmjerene protiv novinara – dopisnika javnih servisa BHRT i FTV iz Informativno – tehničkog centra u Zenici.

Iz udruženja napominju da je u emisiji ‘Dan uživo’ N1 televizije gradonačelnik Kasumović rekao da su dopisnici iz Zenice „visoki funkcioneri“ u političkim strankama,  posebno žestoko se obrušio na novinara Haruna Bošnjaka, opisujući ga kao „visokopozicioniranog člana SDA“.

Bez ikakvih dokaza, gradonačelnik Kasumović je optužio novinare javnih servisa da drže u informativnoj blokadi građane Zenice te da o tom gradu i lokalnim vlastima izvještavaju samo na negativan način.

Strukovno udruženje nedopustivim je nazvalo iznošenje neistina o novinarima BHRT i FTV, kao i stalne pokušaje ograničavanja njihovog prava na slobodu izražavanja, uključujući i brutalne pokušaje profesionalne diskvalifikacije Haruna Bošnjaka i drugih novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti.

Politički pritisci na zeničke medije, miješanje u uredničku politiku, pravljenje liste “podobnih” i “nepodobnih” novinara, smjene u lokalnom javnom servisu, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima, samo su dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija u tom gradu, koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016. godine.

Izvor: BH novinari/Fena

Tagovi: