Foto: Annie Spratt / Unsplash

Internet će ponovo biti dostupan u Jammu i Kašmiru od subote nakon gotovo šestomjesečnog onemogućavanja komunikacija. Pristup će biti ograničen na oko 300 web lokacija, a brzina interneta i dalje će biti spora, navela je lokalna vlada Jamma i Kašmira.

Međutim, aplikacije na društvenim mrežama koje omogućuju direktnu komunikaciju i dalje će biti zabranjene, a odluka će biti preispitana 31. januara, dodaje se u obavijesti.

Potez za obnavljanje usluga dolazi nekoliko dana nakon što je najviši sud u Indiji naredio ukidanje zabrane kazavši da je sloboda pristupa internetu osnovno pravo te da je neograničeno obustavljanje pristupa nezakonito.

Hindu-nacionalistička vlada premijera Narendra Modija često koristi internetske obustave kao mjeru za smanjenje nasilja u problematičnim dijelovima zemlje.

Smatra da je to neophodno za održavanje reda u himalajskoj regiji gdje se sigurnosne snage bore protiv dugotrajne separatističke pobune koju je poticao susjedni Pakistan.

Onemogućavanje pristupa internetu u regiji Kašmira od 5. augusta ozbiljno je poremetilo živote milionima ljudi, te je imalo uticaja na sve segmente društva od upisa na fakultete do bankovnih plaćanja i podnošenja poreznih prijava.

Pristup će privremeno biti odobren web-lokacijama banaka poput Državne banke Indije i HDFC-a, obrazovnim institucijama, vijestima, zabavnim stranicama uključujući Amazon Prime, putovanjima, uslužnim programima i aplikacijama za dostavu hrane poput, kao i pristup e-mail pošti i pretraživačima uključujući Google i Yahoo.

Onemogućen pristup internetu u Kašmiru, koje traje više od 150 dana, najduži je takav prekid u bilo kojoj demokratiji, javila je grupa za digitalna prava Access Now.

Izvor: Reuters

Tagovi: