Foto: Wikipedia

Facebook će ove godine zaposliti 1.000 ljudi u Londonu u odjele kao što su razvoj proizvoda i sigurnost, kako bi održao status najvećeg inženjerskog centra van Sjedinjenih Američkih Država nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju. Time će broj zaposlenih u Facebooku u Velikoj Britaniji biti viši od 4.000.

– Polovina novih radnih mjesta bit će u tehnologiji, uključujući softverski inženjering i nauku o podacima – izjavila je potpredsjednica Facebooka za Evropu, Bliski Istok i Afriku Nicola Mendelsohn.

Ostali će biti uposleni u timu “Integritet zajednice” koji proizvodi, otkriva i uklanja štetni sadržaj s platformi poput Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa.

Mendelsohn je kazala da ih London ne privlači samo zbog tehnološkog ekosistema u toj zemlji nego i zbog kreativne industrije.

Napomenula da je iako je postojala zainteresiranost Facebooka za London i odranije, kao i ostale tehnološke kompanije želi sigurnost nakon Brexita te će nastaviti ulagati u Londonu.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je rast kompanije Facebooka “sjajna vijest”.

– Zalažemo se da Ujedinjeno Kraljevstvo postane najsigurnije mjesto na svijetu za internet, uz jedno od najboljih mjesta za formiranje tehnoloških kompanija – rekao je.

Glavna operativna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg objavit će konkurse za zaposlenje uoči odlaska na Svjetski ekonomski forum gdje će se susresti s globalnim liderima, predstavnicima regulatornih kompanija i drugim poslovnim liderima.

Firma pokušava obnoviti povjerenje u svoje platforme nakon skandala s Cambridge Analyticom 2018. godine kada je ta britanska firma optužena za političko savjetovanje i prikupljala podatke s Facebooka zbog ciljanja birača.

Izvor: REUTERS

Tagovi: