Foto: Michael / Unsplash

Reporteri bez granica (RSF) oštro su osudili ograničenja koja nameće Senat i Odbor za pravila i upravu novinarima na Capitol Hillu tokom suđenja za opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa te su pozvali većinu u Senatu da ta pravila odmah poništi.

Medijski djelatnici koji su pratili suđenje u Senatu za opoziv predsjednika Trumpa, koje je započelo 16. januara, suočeni su s novim “sigurnosnim mjerama” koja ih ograničavaju u radu, a koja obično nisu nametana novinarima s Capitol Hillsa.

Koja su to jasna ograničenja Senata nije precizirano jer nadležni u Senatu nisu dostavili formalne dokumente o tome, ali jedno od pravila propisuje ograničenje kretanja po hodnicima Kongresa i postavljanje pitanja senatorima.

Također, zabranjeno je i unošenje elektronskih uređaja u Senatsko vijeće te se zahtijeva od novinara da prođu kroz drugu sigurnosnu provjeru unutar Senata.

– Dok se ne promijene ova proizvoljna nova pravila, vođa senatske većine Mitch McConnell krši američki Ustav tokom monumentalnog trenutka u historiji SAD-a: suđenja za opoziv predsjednika Sjedinjenih Država – upozorio je izvršni direktor RSF-a u SAD-u Dokhi Fassihian.

Kako je naglasio, sprječavajući predstavnike medija da postavljaju pitanja uime američkog naroda tokom ovog procesa, Senat izbjegava javni nadzor i narušava sam temelj demokratije.

Stalni odbor dopisnika, organizacija koja svakodnevno predstavlja i akreditira novinare na Capitol Hillu, 14. januara poslala je pismo čelnicima Senata u znak protesta protiv tih pravila, a 16. januara RSF se pridružio 57 drugih medija i novinarskih organizacija poslavši pismo rukovodstvu Senata u znak protivljenja ograničenjima za novinare.

Sjedinjene Američke Države su na 48. mjestu od 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medije RSF-a za 2019. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

Tagovi: