Foto: Markus Spiske/ Unsplash

Međunarodna federacija novinara (IFJ) zatražila je puštanje na slobodu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh, a čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog umiješanosti u objavljivanje povjerljivih vladinih podataka.

Ukoliko za nekoliko sedmica bude izručen iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države Assangeu prijeti kazna od 175 godina zatvora.

Kako su istaknuli prvi put u historiji događa se da Vlada SAD-a optužuje osobu za špijunažu zbog objavljivanja istinitih informacija, uključujući i one o napadu američke vojske 12. jula 2007. godine u Bagdadu kada je stradalo 12 civila, među kojima i dvoje djece i dva novinara Reutersa Saeed Chmagh i Namir Noor-Eldeen.

Sjedinjene Američke Države optužuju Juliana Assangea po 18 tačaka optužnice, uključujući zavjeru s ciljem krađe i odavanja američkih državnih tajni i kršenje zakona o špijunaži.

Proces Assangeovog izručenja trebao bi početi u februaru. Istrage protiv Assangea počele su zbog optužbi za silovanje u Švedskoj 2010. godine, koje je on odbacio kao neosnovane. Iste je godine uhapšen u Londonu i pušten na uvjetnu slobodu.

Kada je britanski sud 2012. godine odlučio da će ga ta država izručiti Švedskoj zbog navoda o silovanju, on je utočište pronašao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je proveo sedam godina nakon čega ga je policija prisilno izvela iz te zgrade u aprilu prošle godine.

Tagovi: