Prinčevi William i Harry uputili su u ponedjeljak žestoke kritike medijskom izvještavanju zbog tvrdnji da imaju zategnute odnose, nazivajući članke i reportaže uvredljivim i potencijalno štetnim uoči početka razgovora o budućnosti britanske monarhije.

Dvojica braće izdali su neobično saopćenju uoči razgovora kraljice Elizabete II s princem Harryjem prvi put otkako su on i njegova supruga Meghan otkrili njihov plan da se odreknu svojih uloga u kraljevskoj porodici.

– Za braću koja se toliko brinu o pitanjima mentalnog zdravlja, upotreba zapaljivog  jezika je uvredljiva i potencijalno štetna – kaže se u saopćenju.

Dramatični porodični sastanak ima za cilj određivanje planova za budućnost za bračni par.

Iako se u saopćenju ne navodi naziv novina, Times of London je stavio na naslovnu stranu priču o krizi u kraljevskoj porodici u kojoj je izvor tvrdio da je Harryja i Meghan otjeralo “nasilničko ponašanje” Williama. U zajedničkom saopćenju se navodi da je ova priča “lažna”.

Ovaj sastanak odražava želju kraljice da zaustavi porodični raskol nakon odluke Harryja i Meghan da se “povuku” kao viši članovi kraljevske porodice. Žele da budu finansijski nezavisni i žive u Sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji.

Par, poznat i kao vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, oglasio se u srijedu, a da prethodno nisu obavijestili kraljicu ili druge više članove kraljevske porodice.

Na sastanku na privatnom imanju Sandringham na istoku Engleske prisustvovat će i Harryjev otac princ Charles i njegov brat princ William.

Izvor: Associated Press (AP)

Tagovi: