Na društvenim mrežama mogu se naći montirane fotografije, fotografije iz ranijih šumskih požara, pa i lažne karte požarišta nakon što mjesecima bjesne požari u Australiji.

Veliki je broj zastrašujućih fotografija koje prikazuju razarajuću moć šumskih požara, ali neke od najpopularnijih nisu uopće stvarne.

Pojavile su se fotografije snimljene tokom ranijih požara, uključujući i poznatu fotografiju porodice koja je zaštitu potražila u moru, koja je snimljena u Tasmaniji, 2013. godine.

Neke druge fotografije su jednostavno lažne, a jedna od njih je i montirana fotografija koja prikazuje djevojčicu ispred plamenog zida koja u naručju drži koalu.

Direktorica istraživanja u Međunarodnom centru za novinare i koautorica priručnika o novinarstvu i dezinformacijama Ujedinjenih nacija Julie Posetti napomenula je da višegodišnje istraživanje društvenih medija dovodi do jasnih zaključaka, dok mnogi ljudi nenamjerno šire fabricirane fotografije ili one koje su bez konteksta, a za koje vjeruju da dočaravaju ono kroz što prolaze, drugi ciljano i sa zlom namjerom žele proširiti dezinformacije.

– To rade zbog privlačenja pažnje, subverzija, ostvarivanja političkih ciljeva, pa i zbog pokušaja ugrožavanja života netačnim informacijama – kazala je Posetti.

Za sve one koji se nalaze u opasnim situacijama kao što su požari važno je da se oslanjaju na provjerene izvore kao što su državne vatrogasne službe i javne medije i njihove stranice na društvenim medijima, kaže Posseti i dodaje da je važno i ne nazivati umjetničke projekte lažnim fotografijama.

Umjetnička projekcija kojoj je cilj bio prikazati raširenost požara u Australiji mnogi su dijelili na društvenim mrežama vjerujući da je riječ o karti stvorenoj u NASA-i.

Među poznatim ličnostima koje su objavile tu fotografiju bila je i američka pjevačica Rihana, koja na Twitteru ima 95 miliona pratitelja. Njena objava na Twitteru podijeljena je čak 73.000 puta.

Ova je karta na Facebooku u međuvremenu nazvana lažnom informacijom i zaustavljeno je njeno širenje.

Autor Anthony Hearsey kaže kako nije slutio da će se tako brzo proširiti društvenim mrežama, prije svega zbog uvjerenja korisnika da je riječ o NASA-inoj karti. On je iskoristio NASA-ine satelitske snimke u stvaranju 3D mape, pojačavajući narančasta područja.

Tagovi: