Foto: N1.ba

PRESSING, 31. decembar 2019.

Kada u jednoj emisiji prikažete političke gafove Kolinde Grabar-Kitarović, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i ugostite Zorana Kesića, Bornu Sora i Almira Kurta Kuglu, shvatite kako politika u medijima može biti zabavna. Gledanje političkih emisija rijetko kada izaziva smijeh. Duže izlaganje političkim govorancijama, licemjernim izjavama i nerealnim obećanjima obično izaziva rezigniranost prosječnog gledaoca. U blažim slučajevima dosadu ili nezainteresovanost. U težim psovke i povišen pritisak. Gledaoci specijalnog novogodišnjeg Pressinga nisu osjetili ništa od toga. Naprotiv. Podsjećanje na neke od najupečatljivijih izjava političara u regionu, uz duhovite najave voditelja Amira Zukića i britke komentare njegovih gostiju, bilo je svojevrsna antistres terapija. Neki momenti emisije bili su efektniji od scena u sitkomima.

POBJEDA U GAFOVIMA: U tijesnoj trci za nagradu „najveća politička provala u regiji“, najavio je Zukić, vodili su Grabar-Kitarović i Vučić. Pobijedila je hrvatska predsjednica. U emisiji su objavljeni snimci na kojima pjeva, navija na utakmici, čita „Pipi Dugu Čarapu“, kritikuje Tita, te poziva građane da glasaju za njenog protukandidata. Voditelj je odlično sumirao njene izjave u 2019. koje su najviše zabavile građane, a koje su gosti prokomentarisali u svom prepoznatljivom stilu.

Mala izlaznost na izborima, velika na granicama. Ali koga briga za to? Odlično se nadovezujući na ovo retoričko pitanje, Zukić se osvrnuo na izjave Grabar-Kitarović o obećanim platama od 8.000 eura za Hrvate, te na gostovanje Vučića u Ćirilici. U njoj je Vučić ispričao kako je očitao lekciju njemačkom ministru zdravstva – ne da mu srpske medicinske radnike. Nakon prikazanih videosnimaka tih izjava Sor je prokomentarisao da je predsjednica u pravu. Zahvaljujući njoj, kaže, mnogi u Hrvatskoj zarađuju 8.000 eura – proizvođači lososa, proizvođači odjeće, plastični hirurzi, proizvođači vlasulja, satiričari. Šta je s Bosancima i Hercegovcima? Zahvaljujući ovdašnjim političarima, prokomentarisao je Kurt, i naši građani dobijaju 8.000 eura po glavi stanovnika, ali godišnjih donacija iz dijaspore.

CRNI BOSANCI: Osvrćući se na slučaj nigerijskih studenata koje su hrvatski policajci deportovali u BiH kao migrante, Zukić je podsjetio i na neke duhovite komentare korisnika društvenih mreža: mame u Hrvatskoj plaše djecu da će ih odvesti u BiH ako ne budu slušali, a na moru ne treba previše pocrnjeti da vas ne bi zadesila sudbina nigerijskih studenata. Kritikovanje hrvatskih policajaca samo pokazuje rasizam onih koji misle da Bosanci ne mogu biti crni, našalio se Sor, pitajući zašto Bosanci ne bi bili crni. Duhovit je bio i komentar Kurta – šteta što hrvatski policajci nisu doveli u Bosnu vezni red Manchester Cityja jer je postojala strepnja da će ih pohvatati kad su igrali protiv Dinama.

Priču o stanju u zdravstvu Zukić je počeo izjavom penzionera iz Zagreba, a završio aplauzima i oduševljenjem zaposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu poslije svakog odgovora generalne direktorice Sebije Izetbegović na novinarska pitanja. U izjavi koja je postala viralna 82-godišnji Teljat Selmani rekao je da penzioneri koji se stalno žale uništavaju zdravstveni sistem. Trebaju vježbati. Zbog stanja zdravstvenih sistema u regiji Kesić je u svom stilu preporučio da se umjesto konvencionalnog liječenja angažuje ovaj penzioner kao motivacioni govornik.

VIDOVITI PROJEKTANT KORIDORA Vc: Nije Zukić zaboravio ni autoputeve. Pogotovo one koji vode do nigdje. „Jedna dionica vodi u rijeku, druga na livadu ili u sredinu, ali ne na početak ili kraj. Za 20 godina tek 120 km na Koridoru Vc. Ali zato ima videoprezentacija – YouTubom se ide pravac do mora, a može i do Save.“ Komentarišući dinamiku izgradnje autoputa, Kurt ju je lucidno povezao s njegovim nazivom. „Onaj ko je davao ime ovom koridoru Vc tačno je znao da ćemo napraviti neko sranje od toga.“

U NAJLUĐOJ NOĆI NAJLUĐA NAJAVA: Novogodišnja noć kao najluđa u godini vrijeme je kada se radi i govori ono što je ostalih 364 noći neprihvatljivo. Zukić je u novogodišnjem specijalnom izdanju Pressinga testirao granice primjerenog izražavanja u TV-emisiji. Njegov kratki osvrt na politički sastanak lidera iz regiona sa šeficom diplomatije EU Federicom Mogherini bi, kako je primijetio Kesić, na „Pornhubu“ privukao veliki broj klikova. Naime, sastanak je održan 29. aprila u Berlinu, dan nakon Vaskrsa, pa je Vučić poklonio Mogherini korpicu jaja demonstrirajući pravoslavni običaj – takmičenje u kucanju vaskršnjih jaja. Evo kako je Zukić najavio videoisječak s tog susreta: „Bilo je zanimljivo na relaciji domaći – Evropa u godini na izmaku. Najprije se Vučić potucao s Mogherini, onda se ona ljubila s Thacijem, dok je bugarski premijer rekao da ne voli da kara.“ Sa sličnim aluzijama Zukić je nastavio i u najavi susreta članova Predsjedništva BiH s Mogherini: „Kod Dodika preklop na džepu ostao je unutra, Džaferović je imao problem s centriranjem kravate, a kod Komšića je bila podignuta nogavica. S Hahnom je kasnije sve bilo pod konac.“

HAOS U SKUPŠTINAMA: Nezaobilazna su bila i haotična dešavanja u skupštinama RS-a, Srbije i Crne Gore. Zukić je prvo riječima, a onda i videosnimkom podsjetio na to kako je Dodik rušio mikrofone, te nazvao zastupnika konjem nakon što su ga opozicionari proglasili izdajnikom „jer je BiH uveo u NATO“. Prokomentarisao je i to da su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i režimski mediji objavili da je glava zastupnika u NSRS-u Draška Stanivukovića nasrnula na ministrovu ruku. Neoprostivo bi bilo zaobići Dodikovu najavu predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. Za nekog ko je čuo prvi put u novogodišnjoj emisiji ona vjerovatno zvuči kao montirana novogodišnja šala. Riječ je, naravno, o  izjavi u NSRS-u o tome da je SNSD već rezervisao sav praseći i janjeći fond za predizborne skupove. Kesić kaže da je Dodika bolje gledati kao uspješnog vlasnika pečenjare nego iznerviranog političara koji ruši mikrofone. Dodik je vrlo transparentan u svojim predizbornim obećanjima, prokomentarisao je Sor.

S NJOM NIJE (BILO) DOSADNO: Koje su njihove novogodišnje želje – pitao je Zukić svoje goste. Kurt je poželio „da i dalje imamo ovako pametne vladare, da imamo šta raditi ponovo za 12 mjeseci“. Budući da su do objave ovog teksta poznati rezultati izbora u Hrvatskoj, izgleda da za Kesića i Sora godina nije počela najsretnije. Naime, Sor je rekao da bi „bilo grozno da hrvatska predsjednica ode jer dobro zarađuje na njenim glupostima“. Vjerovatno žaluje i Kesić, koji je u novogodišnjem Pressingu rekao da su političari dosadni i predvidivi, ali da s njom svaki dan dobijate nešto novo: „Kolinda pjevačica, Kolinda navijačica, Kolinda čokoladica, mala mesarova kći, s njom nikad nije dosadno.“ Ali, nema razloga za brigu. BiH, Hrvatska i Srbija su plodno tlo za svestrane političare vizionare koji poput spomenutih u tekstu svijetle u tunelu, pjevaju, podstiču domaće stočarstvo, govore kineski koji Kinezi ne razumiju, pružaju podršku vanjskoj politici SAD-a i Francuske. Sigurno će biti i dovoljno materijala za specijalni novogodišnji Pressing na kraju ove godine, tim više što je izborna.

ZAKLJUČAK: Dok ostale političke emisije na televizijama uglavnom pauziraju u periodu oko novogodišnjih praznika, Pressing je nastavio tradiciju specijalnog novogodišnjeg izdanja. To je odlična prilika za podsjećanje na najveće gafove aktera političke scene u regionu. Šteta je što i ostale televizije na sličan način ne iskoriste obimnu i bogatu ponudu nevjerovatnih političkih izjava, poteza i apsurda u domaćoj i regionalnoj politici. Ovakve emisije u kojima se na satiričan način komentarišu postupci političara u godini na izmaku uobičajene su u informativnim medijima u drugim državama. Na našim televizijama su prava rijetkost. U tom smislu novogodišnji Pressing, u kome političke gafove komentarišu poznati satiričari prepoznatljivi po svom originalnom humoru, pravo je osvježenje. Iako su javni nastupi Kolinde Grabar-Kitarović bili bogat izvor materijala za političku satiru, sigurno je da ga ni nakon njenog odlaska s mjesta predsjednice neće nedostajati. I bosanskohercegovačka politička zbilja vrvi likovima i javnim nastupima na političkoj sceni koji gledaoce mogu rasplakati od smijeha ili od muke, ili od oboga.

Tagovi: