Na samo nekoliko koraka od američkog Kongresa, blistava građevina od stakla i čelika desetljećima je bila sjajan simbol slobode medija i izražavanja. Muzej vijesti Newseum bit će zatvoren danas, 31. decembra.

Zatvaranje Newseuma kao da je odraz nevolja s kojima se suočava američka medijska industrija – financijskim poteškoćama i opetovanim napadima političkih lidera.

Muzej, koji među izlošcima ima vijesti o napadima 11. septembra ili o gradnji Berlinskog zida i dnevno je prikazivao naslovnice svjetskih medija, objavio je ranije ove godine da će se zgrada prodati Univerzitetu Johnsa Hopkinsa za 372,5 miliona dolara. Zgradu je dizajnirao arhitekt James Polshek.

Freedom Forum, neprofitna organizacija koju je pokrenuo Al Neuharth, osnivač dnevnika USA Todaya, obećala je da će nastaviti svoju misiju educiranja javnosti o važnosti slobode medija, ali nije otkrila hoće li otvoriti novi izložbeni prostor.

– Budućnost Newseuma u ovom trenutku je nejasna – kazala je glasnogovornica Sonya Gavankar, dodajući da će biti potrebno najmanje šest mjeseci za uklanjanje izložbenih primjerka i premještanje u arhivsku ustanovu.

Kako je najavila tek nakon toga, počet će se razmišljati o tome šta donosi budućnost.

Prvi Newseum otvorio se 1997. u Arlingtonu u Virginiji, a 2008. je preseljen u prostor na sedam spratova vrijedan 450 miliona dolara u istoj aveniji u kojoj su Kapitol i Bijela kuća.

U više od dva desetljeća Newseum je održao stotine medijskih događanja i konferencija. Muzej je posjetilo oko 10 milijuna ljudi, a sada se ocjenjuje da sudbina Newseuma oslikava potonuće medijskog sektora.

Hiljade američkih novina ugašeno je zbog financijskih nevolja. Zaposlenih je četvrtinu manje u svim medijima te gotovo 50 posto u štampi, saopćio je Istraživački centar Pew, ali i povjerenje u medije također se srozalo.

Svega 40-ak posto odraslih Amerikanaca “mnogo” ili “prilično” vjeruje da novine, televizija i radio tačno i korektno izvještavaju, pokazuje Gallupova anketa objavljena u septembru. Prije 50-ak godina medijima je vjerovalo više od 70 posto ljudi.

Iako povjerenje u medije godinama pada samo po sebi, američki predsjednik Donald Trump koji medije opisuje kao “narodne neprijatelje” ubrzao je taj trend.

Newseum je nastojao biti nestranački muzej i promovirao je pet sloboda navedenih u prvom amandmanu američkog Ustava – slobodu vjeroispovijesti, slobodu govora, slobodu medija, pravo na okupljanje i slanje peticija vladi, podsjetila je glasnogovornica Gavankar.

– U ovoj zgradi je mnogo ljudi svih političkih pripadnosti otvoreno raspravljalo o budućnosti svih pet sloboda sadržanih u prvom amandmanu – podvukla je.

U posljednjim obilascima muzeja posjetitelji su kazali da će im nedostajati Newseum.

Cathy Cawley iz Aslanda u Virginiji htjela je vidjeti muzej još jednom prije nego što se zatvori zbog “sadržajnih i prekrasnih” izložaka. Posebno ju je dirnuo spomenik novinarima ubijenima na zadatku jer je tada, ističe, shvatila važnost slobode medija.

Nastavnica engleskog jezika Julia Greenwald dovela je grupu učenika iz osnovne i srednje škole u posjetu muzeju prije zatvaranja ističući da je to jedan od najboljih muzeja u Washingtonu te da je žalosno što se zatvara.

– S obzirom na trenutnu političku klimu vrlo je važno da djeca budu medijski pismena i uče o važnosti slobode medija – zaključila je nastavnica čija je grupa bila jedna od posljednjih koji su pogledali brojne muzejske eksponate.

Izvor: Hina/N1

Tagovi: