Nije lako biti medvjed u Hrvatskoj, pogotovo nije lako biti medvjed na migrantskoj ruti, jer nema „krvoločnijeg“ predatora od migranta koji godinama putuje iz Afganistana, Pakistana, Sirije i Iraka ka Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Norveškoj ili Britaniji.

Elem, o čemu se radi.

Prije nekih petnaestak dana, tačnije 7. 12. 2019. godine, na portalu Alternativne televizije pojavila se vijest da su „Migranti u Hrvatskoj usmrtili medvjeda“, pozivajući se na hrvatski portal Paraf, koji je tu vijest naslovio „NAORUŽANI I OPASNI! Migranti se pohvalili kako su u šumi u Hrvatskoj ubili medvjeda“.

U daljem tekstu možete pročitati da se radi o „smeđem medvjedu“ koji živi u Lici i Gorskom kotaru, uz zaključak da su „migranti koji svakodnevno nastoje da pređu hrvatsku granicu naoružani i izuzetno opasni“ jer se ovakav medvjed ne može ubiti golim rukama.

Kao dokaz za to poslužila im je fotografija sa fejsbuka koju je navodno postavio neki od ovih istočnjačkih „predatora“.

 

Analiza fotografije i teksta

Na fotografiji vidimo medvjeda, koji je namrtvo mrtav, i trojicu migranata od kojih jedan diže palac uvis, drugi je podigao dva prsta, dok treći pravi đavolje rogove. Na slici ne vidimo dokaze da su migranti ubili medvjeda, jer nema krvi, nema znakova borbe (osim kod migranta lijevo na slici koji ima poderane farmerke na koljenu i nema oružja).

Ali to ne smeta autoru teksta da tvrdi da su islamski fanatici, naoružani i opasni, ubili jadnog, običnog hrvatskog medvjeda.

Šta reći i kakvu poruku poslati?

U potrazi za ekskluzivom, klikovima i komentarima, a poneseni odbranom evropskih i hrišćanskih vrijednosti Zapada, novinari Parafa i Alternativne televizije nam poručuju:

  1. Da u Hrvatskoj nisu sigurni ni medvjedi, a kamoli Hrvati i stanovnici Evropske unije.
  2. Da su migranti toliko krvoločni da nemaju milosti ni prema hrvatskim medvjedima, pa neće imati ni prema evropskim hrišćanima.
  3. Da su migranti specijalne jedinice ISIL-a, obučeni da mobilnim telefonima i golim rukama savladaju sivog medvjeda.
  4. Da su migranti obučeni za psihološko ratovanje, jer postavljanjem fotografije na fejsbuk žele da strah dođe u Evropu prije njih.
  5. Da je sasvim opravdano i legitimno da hrvatska policija na njih puca, da ih tuče i vraća u Bosnu i Hercegovinu.
  6. Da je Milorad Dodik u pravu kada ne dozvoljava otvaranje migrantskih centara u Republici Srpskoj i da je na taj način spasio ko zna koliko medvjeda i Srba.

Ono što hrvatskim medijima nije palo na pamet, što me iskreno čudi i brine, a to se nikako ne smije prenebregnuti, jeste:

  1. Da su hrvatskog medvjeda ubili srbočetnici, isti oni koji su onomad podmetali požare, dok su tajno vježbali gađanje negdje u Lici, s ciljem destabilizacije Republike Hrvatske.
  2. Da su medvjeda ubili jugokomunjare da bi na taj način poslali poruku dobrim Hrvatima da niko nije bezbjedan u Hrvatskoj, pa ni medvjedi.
  3. Da je hrvatski medvjed možda ranije nastradao i da su migranti slučajno naletili na njega i napravili fotografiju.

Ipak, dolazi zima i toliko očekivan predah za sve. Migranti će prezimiti u nekom od kolektivnih centara u Sarajevu, Bihaću ili Velikoj Kladuši, sivi medvjedi će prespavati zimu, a hrvatskim novinarima jedino preostaje da sa fejsbuka skidaju fotografije skinute Nives Celzijus.

A onda na proljeće sve ispočetka.

 

 

 

Tagovi: