Foto: AJB

FTV: Politički prilozi ili redanje izjava

  1. – 16. decembar 2019.

POLITIČARI KAO UREDNICI I GLAVNI AKTERI: Urednik Darjan Babić ispratio je smjenu vlasti u Kantonu Sarajevo kroz izjave lidera nove koalicije SBB-DF-SDA, koji se predstavljaju kao bošnjačko-bosanskohercegovački blok. Najviše se govorilo o podjeli resora, a zatim smo čuli i reakcije ili osude iz tzv. šestorke koja je sada postala četvorka. Šta je nedostajalo u prilogu? Slobodniji pristup ili novinarski sud koji je oslobođen tereta izjava glavnih političkih aktera. Dobro je da smo čuli obje strane, ali pad sarajevske kantonalne vlasti nije baš naivan politički potres. Njime se mijenja izgled političke scene, otvaraju se pitanja ko je tu najveći gubitnik, a ko pobjednik, kako SBB i DF mogu objasniti svojim biračima promjenu kursa, koji su prioriteti nove vlasti… Ništa od toga nije spomenuto u Dnevniku 2 FTV-a. Umjesto toga, čitale su se izjave političara i sadržaj se krojio po njihovoj mjeri.

GRAĐANI U FOKUSU: Subotnje izdanje otvoreno je pričom u kojoj su u središtu pažnje bili građani. Primanja ne mogu pokriti potrošačku korpu, a lista svakodnevnih problema koju su anketirani građani istakli je podugačka. Urednica Edina Šečerović osvrnula se na godinu iza nas u kojoj smo bili svjedoci prosvjeda ljekara, radnika, roditelja, ali su izostale brojke ili konkretniji primjeri. Priloge o socijalnom nezadovoljstvu uvijek je dobro ispratiti ekonomskim pokazateljima i(li) pojedinačnim primjerima. Medijski prikazi ekonomsko-socijalne stvarnosti su ispražnjeni od sadržaja koji je lako provjerljiv, kao što su podaci o prosječnim platama, kvartalnom rastu BDP-a, iznosu potrošačke korpe, prosječnoj penziji…

JOŠ JEDNOM O HANDKEU: Obje televizije su pomno pratile dodjelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, i proteste koji su pratili dodjelu. Amra Zaklan je prostor dala poznavaocu književnih prilika Miletu Stojiću koji nas je podsjetio zašto Handke nije dostojan prestižnog priznanja. Dobro je da su oba javna medija naglasila zašto su sporni laureati koji negiraju genocid jer pojedine političke partije grade svoju politiku na toj premisi.

OCJENA: 3

 

BHT1: Politički prilozi i dalje najslabija tačka

  1. – 16. decembar 2019.

RESORI BEZ PROGRAMSKIH PRINCIPA: Mario Nenadić je novi premijer Kantona Sarajevo, glasio je naslov Blažice Krišto kojim je ispratila promjenu vlasti u najrazvijenijem kantonu. U izvještaju se na kraju zaključuje da se novi koalicioni partneri uopšte nisu bavili programskim principima, već samo podjelom resora. BHT1 je donio nešto oštriji i sadržajniji prilog u kojem se otišlo malo dalje od pukog prenošenja izjava.

ZORAN TEGELTIJA, UPUĆIVAČ MINISTARSKIH IMENA: U najavnoj špici u srijedu (urednica Željana Mehmedika) saznajemo da je Zoran Tegeltija uputio imena ministara na sigurnosnu provjeru, a to sve prati naslov „Intervju za BHT1“. U dijelu intervjua koji se daje u Dnevniku 2, prvi čovjek Savjeta ministara samo ponavlja ono što je već rečeno u najavi. Dao je imena na provjeru, i još čeka imena svih stranaka. SNSD-ov mandatar i dalje ostaje nepoznat široj javnosti, a u medijima se pojavljuje kao tehničar vlasti čiji se politički stavovi i mišljenja ne naziru. Zar je to sve što je urednica mogla izdvojiti iz razgovora sa njim? Ako je to to, bolje i po njega i nju da se intervju nije ni pojavio u Dnevniku 2.

KO SU NOVI MINISTRI? „SDA potvrdila kandidate za ministre i zamjenika ministra, među njima i Nedžad Branković.“ Bila je to udarna vijest u ponedjeljak u pripremi Blažice Krišto. U nastavku saznajemo ko će biti novi ministri, a ko zamjenici, i kako izgleda procedura imenovanja. I to je politički prilog. Uz, naravno, puštene izjave vodećih političara. Šta to znači da je među ministrima i njihovim zamjenicima i Nedžad Branković? Ko su uopšte kandidati? Kakve su im biografije i politička pozadina? Da li postoje neka iznenađenja? Na ta i slična pitanja javna televizija ne daje odgovore. Politika se svodi na protokolarnu informaciju i izjave glavnih aktera.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Svi oni koji su se zanimali za pad vlasti u Kantonu Sarajevo sigurno nisu formiranje nove koalicije pratili kroz informativni program FTV-a i BHT1. Politički prilozi naših javnih medija su dosadni, u njima se ponavlja već poznato, redaju se izjave političara, isporučuju se agencijske crtice… Šta su stvarni razlozi raspada šestorke? Ko će najviše dobiti, a ko izgubiti padom Vlade za koju se govorilo da ima podršku međunarodne zajednice? Kakvi su dosadašnji rezultati rada kabineta Edina Forte? Sve su to otvorena pitanja koja si ne postavljaju urednici i novinari. U sedmici u kojoj se konačno zaokružuje formiranje vlasti, javne televizije su izgledale umorno i nezainteresovano, a njihovi prilozi izgubili su svaki značaj. Dnevna politika se više ne prati kroz Dnevnik 2 jer tu se prave vijesti i informacije skrivaju, minorizuju i obesmišljavaju dok ne izgube svaki smisao. Po vijest se danas izlazi na portal ili na društvenu mrežu.

Tagovi: