Novinarima Radio-televizije Republike Srpske Gordani Vili i Nove BH Tahiru Žustri u Banjoj Luci uručene su nagrade “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim grupama.

Nagradu su ustanovili 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija CURE iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Odlukom četveročlanog žirija dopisnica RTRS-a iz Prijedora Gordana Vila nagradu je dobila zbog TV priče o zakonskim i drugim preprekama u ostvarenju prava na personalnog asistenta.

Svakoj osobi koju je snimila, a izvještava uglavnom o osobama s margina, iz društveno ranjivih grupa, prilazi s velikim poštovanjem. Njene priče nas uče kako da postanemo društvo bez predrasuda.

– Jako sam sretna što smo pokazali da možemo da utičemo na nadležne da pomognu ovim ljudima, kao i zbog činjenice da sam dobila najvrjedniju novinarsku nagradu u Bosni i Hercegovini – kazala je Vila.

Novinara Nove BH Tahira Žustru nominiralo je Udruženje građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, jer objektivno govori o marginaliziranim i ranjivim grupama, a njegovi prilozi su primjer društveno-odgovornog i angažiranog novinarstva.

– Počašćen sam zbog nagrade, ali moram da je podijelim sa snimateljem i montažerom, koji su također dali svoj doprinos. Velike korake ka napretku našeg društva, možda više čine ljudi u malim lokalnim sredinama – kazao je Žustra, koji je do prije osam mjeseci radio na tuzlanskoj TV Slon.

Specijalne plakete na devetoj dodjeli nagrada “Srđan Aleksić” dobili su Amir Purić (Deutsche Welle), Nataša Tadić (TV N1) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na ovogodišnju nagradu “Srđan Aleksić” prijavljeno je ukupno 20 novinara i tri prijedloga nevladinih organizacija.

Izvor: Mondo

Tagovi: