Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovinu obavijestilo je Mrežu za izgradnju mira da je zahvaljujući zajedničkim i koordiniranim naporima objavljivanje sadržaja na portalu online medija Antimigrant zaustavljeno te da portal više nije u funkciji.

Online mediju Antimigrant je uredno bila izdata dozvola za korištenje domene Antimigrant.ba, te je nakon početka funkcioniranja portala na njemu svakodnevno objavljivan sadržaj koji je širio govor mržnje.

Na portalu je poticano na konkretne zločine iz mržnje, kojim se vršila diskriminacija i kršenje ljudskih prava ljudi u pokretu/migranata koji se nalaze u BiH te širila vjerska i nacionalna mržnja i netrpeljivost prema bh. građanima i migrantima.

Pored objavljivanja ovakvog sadržaja online medij Antimigrant je svakodnevno iznosio netačne navode o institucijama i pojedincima koji pomažu ljudima u pokretu koji borave u BiH, nerijetko ih povezujući s krivičnim djelom trgovine ljudima.

Predsjednik Mreže za izgradnju mira Goran Bubalo podsjeća da je Mreža u prethodnom periodu uputila četiri žalbe na pisanje online medija Antimigrant. Žalbe su bile upućene Vijeću za štampu BiH, kao i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je usvojilo dvije žalbe i konstatiralo grubo kršenje Kodeksa za štampu i online medije u BiH, po ostalim žalbama nisu postupali jer je u jednom slučaju članak uklonjen, a u drugom slučaju je portal u međuvremenu prestao funkcionirati.

Bubalo naglašava da su žalbe upućene i samom mediju Antimigrant, zatraženo je uklanjanje spornih članaka, kao i izvinjenje osobama čija se ljudska prava direktno krše tim člancima te bh. javnosti zbog širenja mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

– Mediji moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti u građenju javnog mnijenja i uticanja na stavove građana, stoga su dužni prenositi samo istinite, provjerene i relevantne informacije – naglašavaju iz Mreže za izgradnju mira.

Prestanak funkcioniranja online medija Antimigrant pokazuje da govoru mržnje nije mjesto niti u medijima niti bilo gdje drugo zbog čega Mreža za izgradnju mira ohrabruje građane da iskoriste postojeće mehanizme, reagiraju i prijave svaki govor mržnje koji uoče u javnom prostoru.

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 198 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja djeluje s ciljem da gradi održivi mir te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

Tagovi: