Foto: Mreža mira

Odlukom četveročlanog žirija dobitnici Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje u 2019. godini su novinar televizije Nova BH Tahir Žustra i novinarska Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) Gordana Vila.

Dobitnici specijalnih plaketa su Amir Purić (Deutsche Welle), Nataša Tadić (TV N1) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Nagrada se dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banja Luka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Prema obrazloženju žirija dobitnik nagrade Tahir Žustra, koga je nominiralo Udruženja građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, istinski novinarski i objektivno govori o marginaliziranih i ranjivim grupama.

– Činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice, čini tu nagradu značajnijom. Vjerujem da položaj tih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno – naveo je Žustra.

Smatra da je ta nagrada mjerilo da smo u nekim oblastima na dobrom putu ka boljem društvu.

– Srđan Aleksić ali i nagrada sve nas, pa i mene, tako obavezuju da se ovdje ne smijemo i ne možemo zaustaviti jer bolji život je dugoročan proces koji moramo graditi svi zajedno – kazao je Tahir Žustra, reporter Nove BH.

Gordana Vila je nagradu je dobila za tv priče o zakonskim i drugim preprekama u ostvarenju prava na personalnog asistenta, a u obrazloženju je navedeno da njene priuče pokazuju kako treba da izgleda novinarska priča u kojoj se prikaže problema, te se ponudi i njegovo rješenje.

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’ stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva.

Novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’ ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske. Nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Izvor: Mediji/Fena

Tagovi: