Foto: Slobodna Bosna

Velika prašina digla se u Srbiji nakon što je sedmičnjak NIN objavio naslovnicu s fotografijom puške uperene u predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Uslijedila je “rafalna paljba” kritika na račun te novine, uz optužbe da poziva na ubistvo predsjednika Srbije.

Taj pritisak je rezultirao konačnom odlukom pa je NIN danas ipak objavio naslovnicu bez fotografije, samo uz naslov.

Radi se o istraživačkom tekstu koji govori o najvećoj aferi koja u posljednje vrijeme potresa Srbiju, a odnosi se na trgovinu oružjem u koju je navodno umiješan otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića, koji je jedan od najbližih Vučićevih saradnika.

NIN je kao ilustraciju za tekst iskoristio fotografiju koja je nastala 2017. godine kada je Aleksandar Vučić s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom posjetio sajam naoružanja.

Nakon najave takve naslovnice uslijedile su burne reakcije Vučićevih “ratnika”, prije svega stranačkih pulena koji su naslovnicu protumačili kao direktan poziv na ubistvo Vučića. Poručili su da je fotografija krajnje neprimjerena, iako je NIN sve negirao, navodeći da je fotografija i ranije objavljivana.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je naslovnu stranu NIN-a na kojoj se, kako kaže, poziva na linč i ubistvo predsjednika Republike Aleksandra Vučića.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je prvobitna fotografija s naslovne strane NIN-a “slika bolesne mržnje” i poziv na likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

Novinska agencija Tanjug se oglasila kazavši da je originalna fotografija njihova, ali da je NIN isjekao veći dio fotografije i ostavio dio koji fokusira pušku uperenu u Vučića.

Na kraju je izdavač Ringier Axel Springer odlučio da je prvobitna naslovnica neprimjerena, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Izvor: Oslobođenje