Foto: PJS

Stotine novinara pridružilo se skupu koji je organizirao Sindikat palestinskih novinara (PJS) protiv odluke izraelskih vlasti o zatvaranju redakcije palestinske televizije u Jeruzalemu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) izrazila je solidarnost s palestinskom produžnicom te su pozvali izraelske vlasti da ukinu odluku i prestanu vršiti represiju na palestinske medije.

Redakcija Palestine TV-a, kanala koji financira Palestinska uprava, dobila je naredbu da prekinu emitiranje na šest mjeseci.

Izraelske vlasti tvrde da palestinska televizija proizvodi anti-izraelski sadržaj u kojem je ta zemlja predstavljena kao “odgovorna za ratne zločine i etničko čišćenje” te ovim opravdavaju svoju odluku.

Generalni sekretar PJS-a Nasser Abu Baker kazao je da su se novinari okupili kako bi izrazili punu solidarnost s radnicima na PBC-u i protestvovali protiv izraelske odluke te je naglasio da će novinari nastaviti obavljati misiju izvještavanja.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger pozvao je izraelske vlasti da povuku odluku i omoguće palestinskim medijima i novinarima da slobodno rade u Jeruzalemu.

– Izraelska politika prema palestinskim medijima i novinarima i dalje je glavna prepreka razvoju slobode medija i nezavisnog novinarstva u Palestini – zaključio je Bellanger.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Tagovi: