Foto: Hazim Aljović

Klub zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputit će u proceduru Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, najavila je danas zastupnica te stranke Sabina Ćudić.

– Živimo u pravnom paradoksu u kojem Krivični zakon nalaže kazne za neprijavljivanje slučaja zlostavljanja, dok istovremeno zakonodavstvo ne nudi nikakvu zaštitu onima koji to prijavljuju, a koji se suočavaju s političkom odmazdom – kazala je Ćudić.

Predstavnici u tom federalnom zakonodavnom tijelu, dodala je, trebaju se odrediti da li žele zaštiti prijavitelje tih zlodjela.

Podsjetila je da je prošle godine usvojen Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, koji ni na koji način nije adekvatna zaštita za one koji prijavljuju šire oblike zloupotreba, među kojima je i zlostavljanje djece.

– U narednom periodu Tužilaštvo će obavljati svoj posao. Naglašavam da odredbe Krivičnog zakona nalažu da ukoliko ste svjesni i svjedočili zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić, dužni ste prijaviti i sarađivati s Tužilaštvom – kazala je Ćudić.

Ovom prilikom osvrnula se na posljednje medijske izvještaje koje govore o vjerodostojnosti materijala i snimaka iz Zavoda Pazarić, koje je ona nedavno objavila u Federalnom parlamentu.

– Odgovorno tvrdim da su materijali iz proteklih 12 mjeseci i stojim iza svake izgovorene riječi. Te materijale dobila je 24 sata prije nego što sam ih pokazala javnosti. To nas je i navelo na rješavanje zakonskog okvira koji omogućava zaštitu ljudi kako se ne bi njima prijetilo – kazala je Ćudić.

Ćudić je ranije javnosti predočila video i fotografije na kojima su prikazana zavezana djeca smještana u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić, te fotografije objavili su svi svjetski mediji.

Izvor: Fena

Tagovi: