Foto: Mediji

RTRS: Bez prikazivanja hapšenja Stefana Blagića

  1. – 24. novembar 2019.

ŠTA JE POTPISAO DODIK: Nije šija nego vrat. Ova izreka najslikovitije opisuje sadržaj izvještaja sa sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija predložen za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a Milorad Dodik stavio svoj potpis na program vojnih reformi koji će biti dostavljen glavnom štabu NATO saveza.

Fokus izvještaja novinara javnog medijskog servisa bh. entiteta Republika Srpska 19. novembra u Dnevniku 2 bio je na emitovanju niza izjava – od Dodika do članova najužeg rukovodstva njegove stranke koji su kategorički tvrdili da potpisani dokument ne znači i nastavak procesa ulaska BiH u NATO.

Povod za to bili su komentari lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji su Dodika optužili da je zarad ulaska svoje stranke u Vijeće ministara „izdao RS, građane obmanuo i pogazio rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti“.

NEISKRENA OPOZICIJA: I u ostatku nedjelje, dokument o programu reformi BiH bio je okosnica sadržaja dnevnika. Gledatelji su svjedočili o nastavku rasprave vlasti i opozicije RS-a o ovoj temi. S posebnim fokusom na isticanje izjava i stavova ključnih ljudi SNSD-a koji su odbijali sve tvrdnje o tome da navedeni dokument ima bilo kakvu vezu s nastavkom procesa integracija BiH u NATO savez, odnosno, kako je navedeno, „neiskrenom pokušaju opozicije da se o tom pitanju raspravlja u Narodnoj skupštini RS“.

DEBLOKADA DRŽAVNOG PARLAMENTA: Druga politička tema koja se našla u centru pažnje tokom ove nedjelje je sazivanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se usvojile izmjene poslovnika o radu tog parlamentarnog doma. U verziji Branke Kusmuk, identičnoj onome kako su ovu inicijativu, koju su pokrenuli zastupnici SDS-a i PDP-a, tumačili u SNSD-u, riječ je o „derogiranju položaja RS-a u državnom parlamentu“. Kusmuk pritom svjesno na kraj gura podatak da se izmjene poslovnika traže kako bi se onemogućile buduće blokade rada Predstavničkog doma, iz razloga jer su SNSD i Srpski klub godinu dana odbijali da u redovne parlamentarne komisije imenuju svoje zastupnike i time onemogućili donošenje bilo kakvih odluka.

BESPLATNI KOMENTATOR: I u ovoj nedjelji, uredništvo Dnevnika 2 nastavilo je s praksom da u jednom Dnevniku u više izvještaja zaredom emituje izjave Milorada Dodika, bilo u funkciji člana Predsjedništva BiH, bilo lidera SNSD-a. Tako iz Dnevnika 2 emitovanog 18. novembra, osim o (ne)približavanju BiH NATO alijansi, bilježimo njegov komentar o tome zašto ne prihvata predstavnika Frontexa na granicu BiH s Evropskom unijom, kao  i komentar na zahtjev za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma PSBiH.

ELEKTROPRIVREDA RS: Šta donosi restrukturiranje Javnog preduzeća Elektroprivreda RS, koji su ciljevi i kako će se to odraziti na zaposlene u tom preduzeću, pitanja su na koja novinari nisu tražili odgovore od entitetskog ministra energetike RS-a Petra Đokića. Tako mu je i ostavljen prostor da ovu temu objašnjava opštim frazama. Mišljenje o ovom pitanju nije traženo ni od sindikata energetike, koji bi, bez sumnje, imali šta da kažu.

Ocjena: 1

BNTV: Napokon i vijesti iz Federacije BiH

  1. – 24. novembar 2019.

OPOZICIJA PROTIV NATO SAVEZA: Izvještavanjem o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te prihvatanju programa vojnih reformi koji će biti dostavljen NATO savezu, nije se proslavilo ni uredništvo BNTV-a.

Jasnim deklariranjem uz opozicione partije u RS-u, Dnevnik 2 je 19. novembra najavljen rečenicom „Dodik kapitulirao, BiH ide u NATO“. Gledateljima nisu prezentirane izjave ostala dva člana državnog predsjedništva – Šefika Džaferovića i Željka Komšića, te je osim kratke izjave Milorada Dodika da „dokument ne prejudicira članstvo u NATO savezu“, sav prostor ostavljen za komentare lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića.

Njima je, očekivano, ovim potezom Dodik pružio mogućnost da krenu u kontraofanzivu, prozovu ga za izdaju RS-a i kršenje deklaracije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Sve to uz nesebičnu medijsku podršku uredništva Dnevnika 2 BNTV-a.

IZDAJA RS-a: Da se opoziciona javnost u RS-u neće lako odreći teme Dodika i njegove promjene stava vezanog za suradnju s NATO savezom, vidjeli smo i u Dnevniku 20. novembra. Iako sadržaj programa vojnih reformi još nije bio objavljen, istog dana o njemu je vođena oštra polemika između predstavnika SNSD-a na jednoj i SDS-a i PDP-a na drugoj strani. Sa istih pozicija. Dok su u SNSD-u tvrdili da on ne prejudicira nastavak procesa pridruživanja NATO-u, iz opozicije su stizale suprotne tvrdnje i ponavljanje da je Dodik izdao RS.

A šta je prije nekoliko mjeseci Milorad Dodik govorio o ovoj temi, gledatelji su vidjeli u emitovanom dijelu njegovog govora u Nišu (mart 2019.) kada je kategorično odbacio svaku mogućnost da BiH postane članica te vojne alijanse.

O PARLAMENTU BiH: No, za razliku od RTRS-a, tema sazivanja vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koju su inicirali zastupnici SDS-a i PDP-a zbog izmjena Poslovnika o radu tog tijela, daleko je profesionalnije obrađena. Gledateljima su objašnjeni razlozi ove inicijative vezani za jednogodišnju blokadu rada Predstavničkog doma, ko i zašto je taj rad blokirao punu godinu dana, ali i šta za same građane BiH to konkretno  znači.

GDJE SE IZGUBIO STEFAN KARGANOVIĆ? Danina Milaković tematski se ponovo vratila pitanju zašto je Stefan Karganović, čovjek krajnje kontroverzne biografije i kvalifikacija, i dalje nedostupan organima gonjenja RS-a. Podsjećamo, Karganovića, koji je vodio „Istorijski projekt Srebrenica“ težak dva miliona konvertibilnih maraka, tereti se da je nesavjesnim radom oštetio budžet RS-a za više od 100.000 KM. Istovremeno, bio je autor i knjige Rušenje RS, u kojoj je sačinio crnu listu „neprijatelja RS“ na kojoj su se našli opozicioni političari, te brojni predstavnici medija i javnog života RS-a. I oni su uzalud, podsjetila je Milaković, pokušali zadovoljiti pravdu pred pravosudnim institucijama RS-a. I dok organi gonjenja, kako tvrde, bezuspješno tragaju za Karganovićem, on se redovno pojavljuje na različitim skupovima. Što navodi na zaključak, smatra novinarka u svom izvještaju, da je njegovo prebivalište svima poznato osim policiji RS-a.

PRAVDA ZA IGRAČKE: Apsurdnosti postupanja vlasti, konkretno – policije RS-a, prema građanima, gledatelji su svjedočili u izvještaju o lišavanju slobode građanskog aktiviste Stefana Blagića na banjalučkom Trgu Krajine. Riječ je o njegovom performansu „Pravda za igračke“. No prema navodima policije, novinari BNTV-a emitovali su u cijelosti upozorenje jednog od pripadnika MUP-a RS Blagiću, čak se i performans tretira kao neprijavljeno i nedopušteno javno okupljanje.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Ušančeni uz svoje političke favorite, RTRS i BNTV jasno su branili njihove pozicije vezane za pitanje nastavlja li BiH put ka članstvu u NATO savezu. Najveća šteta time je nanijeta objektivnom i potpunom informisanju javnosti o tom pitanju.

Tagovi: