Foto: BN TV

RTRS: Osujećen Zvizdićev pokušaj da se formiraju parlamentarne komisije

  1. – 10. novembar 2019.

KO BLOKIRA PARLAMENT? Nijedan od zastupnika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH nije se odrekao naknada koje mu po tom osnovu pripadaju iako već godinu dana ne rade svoj posao. Posebno ne oni iz SNSD-a i srpskog kluba koji odbijaju predložiti svoje predstavnike u parlamentarne komisije i tako odblokirati rad Predstavničkog doma, pravdajući to neformiranjem Vijeća ministara. A RTRS ih u tome bezrezervno podržava. Otuda i ne čudi kada se u Dnevniku 2 izvještaj o ovom pitanju najavi riječima „SNSD osujetio još  jedan pokušaj  Denisa Zvizdića da se formiraju parlamentarne komisije“. I potom stavovi SNSD-ovih zastupnika koji ni ne trepnuvši tvrde da “nisu oni ti koji blokiraju rad parlamenta”.

DOSLJEDNO PROTIV: Sadržaji Dnevnika 2 u nedjelji iza nas donijeli su niz izvještaja u kojima je oslikana sva netrpeljivost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema državi u čijem je najužem rukovodstvu. “Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH”; “Dodik protiv mišljenja koje su članovi Predsjedništva BiH prenijeli švedskom prinčevskm paru tokom njihove posjete BiH, u kojem su izrazili negodovanje zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu”; “Dodik zahvalan predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu koji je BiH nazvao tempiranom bombom zbog građana koji su bili pripadnici Isila i trebaju se vratiti ili su vraćeni u BiH”.

INZKO,  PRODUŽENA RUKA: Redovno podnošenje izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka bio je povod da Milorad Dodik ponovo iznese niz optužbi na njegov račun i ponovi u više navrata izrečen stav da “zahtijeva zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR)”. Sadržaj Inzkovog izvještaja prezentiran gledateljima bio je i više nego škrt. Reakcije višestruko veće. I već viđene: “ciničan i zlonamjeran izvještaj“ i “OHR produžena ruka bošnjačke politike“ neki su od citata Dodika preneseni u izvještaju iz Dnevnika 2 emitovanog 6. novembra.

U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA: Kako se godina bliži kraju, a u narednoj su lokalni izbori, tako i iz Vlade RS stižu obećanja o povećanju plata radnicima u javnom sektoru. Iz kojih izvora Vlada misli novac namaknuti i šta je sa zaposlenim u javnom sektoru, pitanja su koja novinari Dnevnika 2 javnog servisa RS-a ne postavljaju. Ni premijeru RS-a ni predsjednici Saveza sindikata RS, kojoj su upravo oni koji stvaraju dohodak, ako je suditi prema onome što je u navedenom izvještaju emitovano, zadnja briga.

Ocjena: 1

BNTV: Radnici iz Bangladeša na gradilištima u Republici Srpskoj

  1. – 10. novembar 2019.

ŠTA SE DOGODILO U NEVESINJU? Sva podijeljenost društva u bh. entitetu Republika Srpska pokazala se kroz nekoliko izvještaja koji su se bavili dešavanjima u Nevesinju u nedjelji iza nas. Ta mala opština na istoku RS-a u fokus medijske pažnje dospjela je zbog pobune ratnih veterana i opozicionih odbornika u lokalnoj skupštini radi odluke tamošnje vlasti da se povelja povodom Dana opštine dodijeli Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Kako se istog dana održavala i centralna proslava slave Vojske RS, ratni veterani su smatrali neprihvatljivim da se na taj dan priznanje dodijeli Tamindžiji, koji je rat proveo u Crnoj Gori. I sve što je RTRS prešutio gledateljima, kao što su javno cijepanje boračkih knjižica, zvižduci kojima je na sjednici lokalne skupštine dočekan Tamindžija, krnja svečana akademija zbog pokušaja vlasti da interveniše u umjetničkom programu… na uvid su gledateljima ponudili novinari BNTV-a.

STOP BLOKADAMA: Zašto su zastupnici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mirko Šarović i Branislav Borenović, pokrenuli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu tog doma, u svom izvještaju (Dnevnik 2, 8. novembar) objasnila je Slađana Jašarević. Uz navođenje da uporno odbijanje da SNSD i srpski klub predlože svoje zastupnike u parlamentarne komisije blokira sve razvojne projekte u BiH vrijedne milijardu KM.

UHLJEBLJAVANJE U PREDUZEĆIMA: Na primjeru imenovanja upravnih struktura u javnim preduzećima i ustanovama RS-a, Danina Milaković  bavila se temom kako partokratija ima primat nad odgovornostima onih kojima su poslovi povjereni. Uz navođenje javnih preduzeća koja gomilaju gubitke i za čije rukovodstvo nema sankcija, te uz ocjene analitičara i novinara, ukazala je na to da se javna preduzeća doživljavaju i koriste  kao stranačko vlasništvo za uhljebljavanje vlastitih kadrova.

ZAKAŠNJELO OBJAŠNJENJE: Gotovo dvije nedjelje je prošlo od objavljivanja saopštenja da je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić formirao tim od 44 savjetnika. U razgovoru za Dnevnik 2 BNTV-a, Salkić je objasnio razlog formiranja savjetničkog tima, no smatramo da je vrijeme ovu vijest prevazišlo, jer je o njoj, u vidu  izvještaja, komentara i analiza, u drugim medijima već sve rečeno.

ISPRED ZGRADE: Poslanici PDP-a nastavljaju s akcijom da jednom nedjeljno ispred zgrade RTRS-a čitaju “istinite i neobjavljene vijesti“. Ovog puta taj prostor ustupili su i građanima, koji su iznijeli podatke o tome kako žive i kako im se, kako su naveli, krše ljudska prava (Dnevnik 2, 10. novembar.)

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Uređivačke politike Dnevnika 2 RTRS-a i BNTV-a toliko su različite da je sve teže naći bilo kakva poređenja. Naime, RTRS ništa u koncepciji prezentacije vijesti i izbora tema ne mijenja i ostaje isključivo na fonu prenošenja stavova vlasti u RS-u i konstantnog marginalizovanja opozicije. BNTV nastoji, nekada s više, nekada s manje uspjeha, dati izbalansiranu sliku ključnih dešavanja i na njima zasnovanih tema koje analiziraju novinari ove medijske kuće.