Foto: Mediji

BHT1: I opet Vučić u najavi

  1. oktobar – 4. novembar 2019.

KRATKO I INFORMATIVNO: Novinarka Azira Hrustemović i ranije se znala isticati prilozima u kojima su informacije pažljivo posložene i znalački pripremljene. Šta je to privremeno finansiranje? Koje su posljedice neformiranja vlasti po ekonomsku politiku? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta političari? Hrustemović je sve to uvezala u kraću priču iz koje su gledatelji dobili pouzdane i korisne informacije.

ČUDESNI SVIJET GORDANE TADIĆ: U Dnevniku 2 u četvrtak, u vijest je pretvorena izjava Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice, da neće biti montiranih procesa, koju je ona dala u intervjuu BHT1 koji će se emitovati kao zasebna emisija. Urednik Dejan Petrović poklonio je pažnju izjavi o montiranim procesima koju je glavna tužiteljica dalje pojačala tvrdnjom da su skoro svi procesi protiv visokih zvaničnika okončani oslobađajućim presudama, te da zato Tužilaštvo mora raditi na osnovu činjenica i dokaza. Kritike na rad Tužilaštva BiH ne jenjavaju, i to ponajviše zbog neefikasnosti i odsustva velikih predmeta, pa je to što je urednik ostavio izjavu Gordane Tadić usamljenu, bez reakcija i komentara, bio pravi promašaj. Uostalom, bilo bi zanimljivo da je urednik zaronio u statistiku predmeta protiv visokih zvaničnika koje spominje Tadić. Tako bi se javnosti prikazalo na koje se to predmete tačno poziva tužiteljica koja je ne tako davno izjavila da korupcija nije sistemski problem u našoj zemlji.

OBRNUTO JE NEZAMISLIVO: Nastavlja se praksa u kojoj vijesti iz susjedne Srbije visoko kotiraju, pa nam je urednik Petrović u prvi plan stavio detalje iz posjete Matthewa Palmera Beogradu. Teško je bilo izdvojiti išta iz sadržaja kao novost, jer je američki zvaničnik srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću ponovio već uveliko poznate stavove SAD-a, poput onog da podržavaju evropsku perspektivu regiona. FTV je vrlo slično pokrio stvar (Jadranka Milošević). Pokušajmo zamisliti obrnuto, tj. da na RTS-u bilo koji službeni sastanak Željka Komšića dobije mjesto u Dnevniku 2, pa još u udarnoj špici. Forsiranje vijesti o Srbiji i Kosovu teško se može opravdati, osim kao dio političke agende koja je novinarima i urednicima ovdje nametnula diktat da je svaki geg Beograda ili Prištine (naročito prvog) od naročite bitnosti.

OCJENA: 3

FTV: Tabloidna afera u Dnevniku 2

  1. oktobar – 4. novembar 2019.

PRAZNIH RUKU I RAZLIČITIH STAVOVA: Urednica Azra Pašukan bavila se novom briselskom epizodom naših zvaničnika. Šta je ko od njih poručio? Da li i koliko se njihovi stavovi razlikuju? Šta su rekli drugi regionalni lideri? Koje su poruke odlazećih EU zvaničnika? Sve je to bilo ukombinovano u dinamičnom i informativnom prilogu u kojem se posebno izdvaja žurnalistički jezik kratkih, jasnih i slikovitih rečenica, poput one da su naši političari došli praznih ruku.

IZ SUDNICE: Radomir Šušnjar osuđen je za ratni zločin u Višegradu na 20 godina zatvora, a FTV je ovim prilogom otvorio Dnevnik 2. Date su izjave žrtava, odbrane i Tužilaštva, a prilog je bio usredsređen na činjenice koje je sud ustanovio. U predmetima ratnih zločina, koji se još vode pred našim sudovima, posebno je bitno pustiti javnosti snimak u kojem sudija čita utvrđene okolnosti iz presude, jer bi to moglo djelovati katarzično po onaj dio javnosti koji poriče zločine. Urednica Pašukan je upravo to učinila dajući prostor čitanju presude.

ŽUTILO, I TO LOŠE ŽUTILO: Redatelj Haris Pašović tvrdi da je Valentin Inzko organizovao, kao ambasador, susret austrijskog pisca Petera Handkea sa Radovanom Karadžićem. Inzko sve demantira, uz podsjećanje da je on jedino kumovao sastanku s Jovanom Divjakom. I kakve ovo veze ima sa Dnevnikom 2? To se i mi pitamo, ali ne i urednica Jadranka Milošević, koja je otvorila Dnevnik 2 bajatom tabloidnom pričom koja se jedva može pristojno aktuelizovati i u žutoj štampi. Ozbiljne informativne emisije ne bi smjele dopustiti sebi izlete u žutilo u kojem se raspirivanjem glasina zaziva moralni bijes. I na sve to, pravi se priča tamo gdje elemenata za priču nema.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sedmica u kojoj se obje televizije nisu baš proslavile. FTV je nasilu pravio tabloidnu priču i aferu u koju je navodno umiješan visoki predstavnik jer je organizirao susret kontroverznog nobelovca Petera Handkea s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem. Zatim, na dan kada je bio zemljotres kod Travnika, ta vijest nije bila u fokusu. BHT1 je pustio još jednu spornu izjavu glavne državne tužiteljice, bez da ju je stavio u ambijent komentara, šireg konteksta i mogućih reakcija. I to je ono što najviše razočarava. Urednici ne znaju prepoznati koje izjave ili povodi traže širi osvrt. Odluka da se da samo odlomak intervjua u kojem glavna tužiteljica poručuje da je sve u najboljem redu, i da neće biti montiranih procesa, stvara utisak da je njeno obraćanje bilo u Finskoj, a ne u Bosni i Hercegovini u kojoj su afere tužilaštava svakodnevne. Obje televizije nastavljaju poklanjati pažnju vijestima iz Srbije, pa se susreti predsjednika Vučića prate kao da je u najmanju ruku član Predsjedništva BiH.