Foto: Al Jazeera Balkans

Federalni parlament vjerovatno je jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja insistira na tome da novinari i ostali djelatnici medijskih kuća koji izvještavaju sa sjednica Predstavničkog i Doma naroda,  prisustvo moraju najaviti slanjem dopisa putem faxa. U svim drugim institucijama praksa je da novinari ulaze, i neometano obavljaju svoj posao, pokazujući odgovarajuće akreditacije medijskih kuća za koje rade.

Usprkos dugogodišnjem negodovanju novinara, do sada ništa se nije promijenilo i Parlament FBiH nastavio je sa ovom praksom, a ona nerijetko znači da administracija Parlamenta pred početak sjednica saopćava novinarima kako fax “nije prošao”, pa se isti dopis iz redakcija šalje i nekoliko puta.

Za to vrijeme novinari, snimatelji, fotoreporteri… primorani su čekati u holu zgrade Parlamenta, a nerijetko i zakasne na početak sjednice ili snimanje obraćanja poslanika i delegata neposredno pred početak zasjedanja.

Ukratko, česta rečenica bh. administracije: “Fali ti papir”, u ovom slučaju pretvara se u bespotrebno mrcvarenje, pa i ponižavanje novinara. Sve i da nije tako, fax je prevaziđen i bar u konkretnom slučaju apsolutno nepotreban.

Bez obzira i na ranija urgiranja medija ništa se nije promijenilo, ali sada je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović obećao da će se tretman djelatnika medijskih kuća u Parlamentu FBiH promijeniti.

To je prvo konkretno obećanje od nekog iz rukovodstva Federalnog parlamenta. Osim “famoznog” faxa, novinari su se žalili i na druge uvjete rada u Parlamentu, što podrazumijeva da im nisu dostupni materijali za sjednice, da web stranica Parlamenta FBiH ne odgovara svojoj namjeni i tome slično, a što, između ostalih, otežava rad i medijima.

Nakon Faktorovog dopisa, zastupnica SBB-a Sanela Prašović Gadžo prva je reagirala i ocijenila da je ovakav tretman novinara nedopustiv te zatražila da se odmah prekine s tom praksom.

Kao potpredsjednica Komisije za informiranje u Predstavničkog doma Prašović Gadžo obratila se rukovodstvu tog doma nazivajući način na koji se tretira ulazak predstavnika medijskih kuća u zgradu Parlamenta FBiH nedopustivim, ponižavajućim i dalekim od profesionalnog odnosa.

Insistirala je da se odmah na drugačiji način regulira ulazak novinarskih ekipa u zgradu Parlamenta FBiH, odnosno „da se novinari prije sjednice mogu najaviti mailom (u savremenom svijetu više niko ne koristi fax) i da im se i bez najave mailom omogući ulaz uz uvid u službenu novinarsku akreditaciju“.

Podsjetila je da je tokom 27 godina duge novinarske karijere ulazila u najvažnije državne institucije širom svijeta i nigdje ju niko nije ni maltretirao, niti ponižavao, a ulazila je uz prezentaciju službene novinarske isprave.

– Na takav način se danas ulazi i u zgrade drugih domaćih institucija, počev od krovne institucije Predsjedništva BiH. Zašto bi ulaz u zgradu Parlamenta FBiH bio drugačiji? Novinarska isprava je sasvim dovoljna – mišljenja je.

Novinari se, također, nadaju da će u što skorije vrijeme biti obaviješteni o poboljšanim uvjetima rada u Parlamentu FBiH, ne samo u Predstavničkom nego i u Domu naroda.

Izvor: Faktor.ba