Foto: Mediji

FTV: Forsiranje Vučića

  1. – 28. oktobar 2019.

ŠTA JE UDARNA VIJEST? Amra Zaklan je Dnevnik 2 u srijedu počela viješću da je u Velikoj Britaniji otkrivena hladnjača sa trideset i devet leševa. Urednica je to izdvojila kao prvu vijest u udarnoj špici, sve sa naslovom „Užas u Velikoj Britaniji“. Prilozi iz svijeta rijetko kada otvaraju centralno informativno izdanje, ali ovoga puta postojao je i više nego opravdan razlog. Priča o kamionu smrti, koji je najvjerovatnije prošao cijelu Evropu prije nego što je otkriven, zaprepastila je javnost pokazujući koje su posljedice krijumčarenja ljudi. Urednik BHT1 Anel Nurković, za razliku od svojih federalnih kolega, dao je vijest tek u trinaestoj minuti. Postoje vijesti i događaji koji su svuda u svijetu udarni, pa je urednička odluka da se ovoj tragediji ne daju prve minute bila nepromišljena.

PALMER VS. DODIK PLUS VLADA KS: Svjedočenje Matthewa Palmera pred američkim Senatom prošlo je prilično zapaženo u našim medijima, a FTV (urednica Azra Pašukan) je u naslov izdvojio njegovu opasku da je Milorad Dodik glavni kočničar napretka u BiH. Urednica je u naslovu na ekranu istovremeno naznačila i reakciju Dodika koji je poručio da američki specijalni izaslanik za Balkan ne govori istinu. Sam prilog je bio opširan, a u isti mah je i sažimao glavne poruke. Urednica je donijela obje strane na glavnu vijest, a priređen je i temeljan i dovoljno informativan sadržaj. Dan poslije, u petak, urednik Darjan Babić posebno se bavio izrečenom pohvalom američkog zvaničnika na račun Vlade Kantona Sarajevo, koju je izdvojio kao rijetko pozitivnu priču koja može poslužiti drugima kao primjer. Prilog donosi reakcije iz vlasti i opozicije, ali se vrlo malo upušta u valorizaciju, ili prikaz rada pohvaljene vlade iz žurnalističkog ugla. Sarajevska vlada ima već dovoljno dana iza sebe da se TV publici mogao pripremiti i čisti novinarski osvrt na njen dosadašnji rad.

KOLIKO VUČIĆA JE PREVIŠE? Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je veoma često na naslovnicama tamošnjih medija, posebno tabloida koji njegove citate izvlače u krupne naslove. Naši urednici kao da su pod utiskom njegove medijske svudprisutnosti, pa i sami Vučiću posvećuju veliki broj naslova i priloga. Zajednička vježba ruske i srpske vojske našla se u petak u Dnevniku 2 Darjana Babića u špici sa naslovom u kojem predsjednik SNS-a dijeli svoju egzaltiranost („Ovako nešto nisam vidio“). Šta je to nego tabloidizacija, ili vučićizacija javnog medijskog servisa?

OCJENA: 7

BHT1: Kako od birokratske izjave napraviti dosadnu vijest

  1. – 28. oktobar 2019.

CITAT BORJANE KRIŠTO KAO VIJEST: Slično kao i FTV, i BHT je Palmerov iskaz pred Senatom stavio najviše u ravan kritika na račun Dodika. Posljedično, date su Dodikove reakcije (urednica Adisa Dedić-Kološ). Jedina razlika je u tome što je FTV imao nešto duži i sveobuhvatniji prikaz. No, nešto drugo je privuklo pažnju taj četvrtak. Druga vijest je bila izjava Borjane Krišto: „Najvažnije pitanje koje se BiH nameće na reformskom i integracionom putu su izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda.“ Kraj citata. Dodatak da je tvrdnja izrečena na evropskoj konvenciji predsjednika parlamenata, i fotka sa skupa nasmijane Krišto i kolege joj Nikole Špirića. Citirana izjava, presvučena u format vijesti, ne samo da zvuči smrtno dosadno i nerazumljivo, već u javnom prostoru pluta kao još jedna u nizu ponovljenih tvrdnji bez većih odjeka. Uprkos svemu, urednica se odlučila izdvojiti je kao vijest broj 2.

ZAPIS IZ PROVINCIJE: Zapisi u Dnevniku 2 o životu u provinciji dragocjeni su za TV publiku, pa je prilog iz Berkovića, jedne od najnerazvijenijih opština, bio itekako bitan. Urednik Anel Nurković je u prilogu oslikao život u mjestu koje nema banku, pekaru i knjižaru, a za mišljenje su upitani mještani i opštinsko rukovodstvo.

PARTNERI ILI NEŠTO DRUGO: Trzavice na relaciji SNSD-DNS završile su pomirbenim sastankom u kojem se najavljuje nastavak koalicione suradnje. BHT1 je vijest prvo dočekao u vidu crtice (srijeda, Anel Nurković), ne ispitujući narav pomirbenog tona. U ponedjeljak je urednica Željana Mehmedika vijesti posvetila veću pažnju, ali malo šta je tu otkriveno o stvarnoj prirodi odnosa koalicionih partnera. Političkim vijestima se opet pristupa nezainteresovano na način da se uglavnom prenose izjave i viđenja glavnih aktera.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Obje televizije su prenijele svjedočenje pred Senatom specijalnog izaslanika za Balkan koji je Dodika označio kao glavnog krivca za politički zastoj. Istovremeno, i BHT1 i FTV su s pravom dale prostor Dodiku da se oglasi na nimalo naivne prozivke. Utisak je da FTV korektnije pokriva političke vijesti jer BHT1 se svako malo dogodi neki gaf, kao što je davanje na značaju izjavama političara koje teško da bi prenijele i press-službe njihovih stranaka (nađi pod: Borjana Krišto). Istina, i FTV je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića isturio u prvi plan kao da je javni medijski servis Srbije. I to se isto ne dešava prvi put. Pažnju je privuklo i to što BHT1, za razliku od FTV-a, kamionu sa mrtvim migrantima iz Velike Britanije nije dao pažnju prve vijesti. Urednici moraju pratiti druge medije, posebno inostrane, kako bi shvatili da su pojedine vijesti i događaji jednako u fokusu u svakom dijelu svijeta.