Foto: geo.tv

Reporteri bez granica (RSF) osudili su odluku Turske o protjerivanju sirijskog novinara iz Istanbula Zidanea Zenglowa, a naredba o protjerivanju krši slobodu informiranja, upozorava RSF, pozivajući turske vlasti da dozvole Zenglowu slobodan rad.

Novinaru koji je pobjegao iz Sirije u Tursku gdje radi za arapski TV kanal Al-Arabiya, finansiran od Vlade Saudijske Arabije, naređeno je da napusti Tursku u roku od nekoliko dana, iako su mu vlasti prethodno dale dozvolu da izvještava sa sirijske granice.

– U pitanju je potpuno proizvoljna odluka koja predstavlja ograničenje slobode informiranja – kazala je voditeljica Ureda RSF-a za Bliski Istok Sabrina Bennoui.

Kako je dodala, niti zabrana izvještavanja, a ni nalog za protjerivanje nisu opravdani, ocjenjujući da nema razloga za sprečavanje ovog novinara da obavlja svoj posao, bez obzira na prirodu odnosa između turskih i saudijskih vlasti.

Zenglow je bio u Akçakaleu, na turskoj strani granice, kada je pozvan u privremeni centar za medije gdje mu je rečeno da mu je povučena dozvola za izvještavanje po nalogu iz Ankare.

Na putu do svog doma u Istanbulu Zenglowu je naređeno da se ponovo vrati u pogranično područje. Tamo su ga ispitivali o njegovom poslu za Al Arabiyu.

Potom su mu stavljene lisice i priveden je, a na kraju je i dobio nalog za protjerivanje u kojem je navedeno da novinar predstavlja “prijetnju unutrašnjoj sigurnosti i javnom redu”.

Turska je na 157. mjestu od ukupno 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)