Foto: ICFJ

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) organizirat će 7. novembra svečanost u Washingtonu na kojoj će biti dodjeljene nagrade i odata počast postignućima hrabrih novinara čiji su izvanredni izvještaji i medijske inovacije napravili veliki utjecaj u svijetu.

Mnogi od tih neustrašivih novinara stavljali su svoj život na kocku kako bi javnosti donijeli vijest, a danas se suočavaju s neviđenim izazovima i potrebna im je institucionalna pomoć više nego ikad prije.

Ovogodišnji laureat je Martin Baron, izvršni urednik Washington Posta kojem će biti uručena nagrada za novinarsku izvrsnost. Mediji u kojima je radio pod njegovim vodstvom osvojili su 14 Pulitzerovih nagrada, od kojih je sedam u Washington Postu i šest u Boston Globeu.

Na svečanosti u Washingtonu nagrada će biti uručena i Stevanu Dojčinoviću glavnom i odgovornom uredniku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u Srbiji za kojeg su u ICFJ-u kazali da je jedan od najboljih istraživačkih novinara na svijetu.

U obrazloženju odluke o dodjeli ove nagrade rečeno je da je on vodi tim hrabrih novinara koji su istraživali afere poput pranja novca poslovne elite, otkrivajući i druge koruptivne radnje dužnosnika.

Dobitnica nagrade je i Elizabeth Palmer, dopisnica CBS Newsa iz Londona, koja je posljednje dvije decenije pratila sukobe u Afganistanu, Iraku i Siriji, pokrivajući političke i ekonomske vijesti iz Evrope. Izvještavala je iz Libije i Irana te o ratu u Jemenu i čečenskom ratu.

Reporterka NTV-a iz Kenije Rose Wangui također je ovogodišnja dobitnica ICFJ nagrade. Izvještavala iz mračnih dijelova društva i pričala priče koje se malo ko usudio i dotaći, poput seksualnog iskorištavanja djevojčica, brutalnosti nad ženama te izuzetno lošim uvjetima u školama.

Izvor: Međunarodni centar za bovinare (ICFJ)