Foto: internationalaffairs.org.au

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su na prestanak napada na novinare u Kataloniji, na sjeveroistoku Španije, ali i političare i medije da ublaže napetost. Nasilje je intenzivno u porastu, a u posljednje dvije godine zabilježeno je oko 50 kršenja slobode informiranja u Kataloniji.

Video snimci uznemiravanja i fizičkog nasilja kojem je prošle sedmice bila izložena novinarka Tele5 Laila Jiménez od pro-katalonskih demonstranta koji se bore za nezavisnost izazvali su šok, jer su potvrdili da je sada postalo opasno da novinari prate katalonski separatizam.

Napad na Jiménez dogodio se dok su pristaše borbe za nezavisnosti Katalonije obilježavali drugu godišnjicu od zabranjenog referenduma te regije.

– Šokirani smo i alarmirani slikama koje nam povremeno dolaze iz Katalonije, jer možemo vidjeti da intenzitet napada na medije raste – kazala je voditeljica ureda RSF-a za Evropsku uniju Pauline Adès-Mével.

Dodaje da je ono što je počelo kao skandiranje slogana i kritika preraslo u uvrede, uznemiravanja, zastrašivanja i sada fizičko nasilje, te Adès-Mével upozorava da je to obrazac koji se uvijek ponavlja u lancu mržnje prema novinarima.

RSF je zabilježio oko 50 napada na novinare i kršenja slobode medija u Kataloniji u posljednje dvije godine te napominju da je „ubijte glasnika“ sada postao vodeći način da demonstranti izraze bijes zbog čega su novinari koji izvještavaju uživo sa ulica Katalonije izloženi brojnim opasnostima.

– Napetost prema radio i TV reporterima u Kataloniji je nepodnošljiva – istaknuo je predsjednik RSF-a u Španiji Alfonso Armada.

Stoga je pozvao političare i medije da postupaju odgovorno i smanje napetost ukoliko je to moguće jer će presuda vođama za nezavisnost potaknuti još demonstracija.

Španija je na 29. mjestu od 180 zemalja u indeksu Svjetske slobode medija RSF-a za 2019. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)