Foto: Srpska Info

RTRS: Svakoga dana u svakom pogledu RS napreduje

  1. septembar – 6. oktobar 2019.

OPTIMIZAM SE ŠIRI NA SVE STRANE: U nedjelji iza nas novinarski zadatak bio je kroz dnevnike širiti optimizam i u vezi s tim javnost uvjeriti kako je bh. entitet Republika Srpska bolji, ekonomski napredniji dio Bosne i Hercegovine. Od realnih pokazatelja kojima se te tvrdnje podupiru, samo je navedeno povećanje cijene rada radnicima u zdravstvu. Da je tim povećanjem zadovoljan samo jedan od tri  reprezentativna sindikata koja djeluju u ovoj oblasti, nije rečena nijedna riječ. Ali zato se naširoko pričalo o odluci SNSD-a da od naredne godine budu povećane plate budžetskim korisnicima i da dođe do rasta najniže plate. RTRS je RTRS pa ne postavlja pitanje kako to samo jedna politička stranka, pa makar bila i najveća, samostalno donosi odluku o rastu plata. Kao što se tek usput provuklo i upozorenje privrednika da je teško osigurati rast plata kada za to nema osnova u rastu realnog sektora.

NOVA AKADEMSKA GODINA: Naveli smo da je ovo bila nedjelja širenja optimizma. Otuda valjda jedino prema tvrdnjama novinara Dnevnika 2 treba proći još mjesec dana da se izbroji broj studenata upisanih na univerzitete u RS-u. Odnosno da je, u duhu optimizma, izvještaj o početku akademske godine u fokus stavio samo one fakultete na koje se tradicionalno upisuje najveći broj studenata. Podaci o gašenju studijskih grupa na pojedinim fakultetima, činjenica da će amfiteatri biti poluprazni na velikom broju fakulteta, tek uzgred su navedeni.

GRANICE REPUBLIKE SRPSKE: Da samo država ima državnu granicu, činjenica je koja spada u domen osnovnog obrazovanja. Stoga je malo vjerovatno da takvo elementarno znanje ne posjeduju i novinari RTRS-a. Ali kako se, po diktatu vlasti, BiH ne tretira kao država, onda iz toga oni analogijom državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića optužuju za „nezakonit pokušaj dovođenja pripadnika policije Federacije BiH na granicu RS-a prema Srbiji“. Na koji način to ministar misli izvesti ili kojim aktom je to naložio, nije pojašnjeno. Ali je zato istaknuta izjava direktora Državne granične policije Zorana Galića da „ministar lupeta gluposti“.

ODUŽILO SE: Dogovora oko okončanja uspostavljanja vlasti na državnom nivou nema ni na vidiku. Izborni zakon BiH ne poznaje nemogućnost spajanja funkcija pa tako i imamo situaciju u kojoj je Denis Zvizdić trenutno predsjedavajući i Vijeća ministara BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. I za to odgovornost snose tri najveće stranke u našoj zemlji. No Branki Kusmuk to, naravno, ne smeta. I ne otvara temu o tome može li do dogovora doći kako bi BiH profunkcionirala u punom kapacitetu. Ne otvara ni pitanje zašto državni zastupnici godinu dana primaju plate za vlastiti nerad. Njoj je daleko interesantnije izdvojiti Zvizdića kao jedini primjer koji osim što, kako je navela, „krši Ustav BiH, krši i zakone fizike pa saziva sjednice i Predstavničkog doma i Vijeća ministara isti dan“. Iz ovog izvještaja, emitovanog u Dnevniku 2. oktobra, izdvajamo i izjavu analitičarke Sanje Vlaisavljević, koja potcrtava da je Vijeće ministara nelegitiman dio vlasti „jer mu je mandat istekao prije dvije godine“. Ako već Vlaisavljević ne zna ili se tek zabrojala, onda je Kusmuk mogla ili taj dio izjave neemitirati ili svoju sugovorncu podsjetiti da su posljednji  opšti izbori u BiH održani 2018. godine.

Ocjena: 1

BNTV: Migrantska panika

  1. septembar – 6. oktobar 2019.

IMA LI OSNOVA ZA POVEĆANJE PLATA? Dok su novinari RTRS-a na osnovu događaja koji su obilježili proteklu nedjelju svim silama nastojali uvjeriti građane da će im svakog dana u svakom pogledu biti sve bolje, uredništvo dnevnika BNTV-a je istim temama pristupilo krajnje racionalno.

Najava SNSD-a i lidera te stranke Milorada Dodika o povećanju plata u RS-u od naredne godine za budžetske korisnike iskorištena je za otvaranje pitanja iz kojih izvora će se taj novac namaći. Za analizu su uzeti stavovi ekonomista i privrednika koji su upozorili da prostora za rast plata u realnom sektoru nema. I da će se time stvarati samo dublji jaz među zaposlenim. I dobro poentiranje podsjećanjem da su naredne godine lokalni izbori, a da najveću biračku vojsku vlasti čine upravo zaposleni u javnom sektoru.

IZJAVE I STATISTIKA: I novinari BNTV-a prenijeli su izjavu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović da je RS bolji bh. entitet. I demantovali je statističkim podacima o platama i penzijama koje su i dalje u Federaciji BiH više nego u RS-u.

SVE MANJE STUDENATA: Početak nove akademske godine novinarima BNTV-a bio je povod da upozore da se iz godine u godinu drastično smanjuje broj novoupisanih studenata, da se gase pojedini studijski programi i da je, u odnosu na školsku 2013./2014., ove godine broj novoupisanih studenata manji za deset hiljada.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

I u nedjelji iza nas ponovilo se ono na što smo već nebrojeno puta ukazali. Isti događaji na RTRS-u i BNTV-u potpuno se različito tumače. Stoga RTRS, u maniru pravog glasnogovornika entitetske vlasti, nastavlja da širi neutemeljeni optimizam o ekonomskom boljitku. Uredništvo Dnevnika BNTV-a ista pitanja razmatra analitički i gledaocima predočava daleko uravnoteženiji pogled.