Foto: EPA-EFE

Kontinuiranu sistemsku podršku države Amel Tuka nikada nije imao. U intervjuu, 2015. godine rekao je da bi bosanskohercegovački političari „htjeli da se prislone“ njegovom uspjehu, ali im je on poručio da ima ozbiljan dugoročni sponzorski ugovor, i ta kratkoročna davanja nisu mu potrebna. Ipak, otišao je da se fotografiše s njima, išao na prijeme, razgovarao o sistemskim rješenjima, davao značaj institucijama Bosne i Hercegovine. Rekao da sve što radi, radi iz srca.

Odletio je u Dohu.

Veliki broj nas to nije ni znao, jer nas nije bilo briga. Pomno smo pratili i komentarisali političke igrokaze koje nam svakodnevno pripremaju naši političari.

Trčao svim srcem.

Plasirao se u finale i uzeo na kraju srebrenu medalju. Bosanskohercegovačka online zajednica se probudila kada je vidjela njegov uspjeh.  Čestitke su stizale čak i od onih koji veze nemaju o atletici, niti znaju u kojoj je disciplini osvojio medalju. Bitno je da se piše i da se vidi ko su velike patriote. Pored čestitki, tražio se odgovor na pitanje: Zašto javni emiteri nisu prenosili Amelovo spektakularno finale?

BHRT je kao javni emiter morao obezbijediti novac za prijenos događaja koji je bitan za državu i njene građane. Ovo mora biti jedan od strateških ciljeva televizije. S obzirom da ni država nema strategiju i sistemska rješenja, kako za javne emitere tako i za sport, zašto bi ih imao BHRT?

Sport je alat savremene diplomatije i politike.

Kako se bosanskohercegovačka politika svodi na socijalna davanja, oni se nakon uspjeha utrkuju ko će više da pokloni novca od poreskih obveznika sportistima koji su ostvarili uspjeh. U drugim ozbiljnim državama sportisti su ti koji pomažu u socijalnoj pomoći, u izgradnji infrastrukture države, kao što su škole ili druge ustanove od značaja za društvo. Umjesto da Amelu i ostalim sportistima sistemski reguliraju uslove za najbolji trening, odmor, medicinsku i ostalu podršku, u konačnici i taj prijenos na javnim emiterima, oni rade obrnuto. Jer, oni su gospodari naših budžeta i mogu da raspolažu njima kako žele. Kada se na razvoj BiH i korištenje javnih sredstava bude gledalo na drugačiji način, mi ćemo uživati u Amelovom uspjehu kao našem.

Do tada, sem kurtoazne čestitke na Facebooku, Amel od nas neće dobiti ništa, jer smo mi birali ovaj sistem.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja