Foto: Vijesti.ba

FTV: S političarima nježno

  1. – 30. septembar 2019.

KONAKOVIĆ VS. BOGUNIĆ: Urednik Rasim Borčak u srijedu je više pažnje posvetio spornom imenovanju direktora sarajevskih Toplana nego sukobu između Elmedina Konakovića i Zinete Bogunić. Političke razmirice u sarajevskoj šestorci ne prestaju, a FTV im ne posvećuje značajnu pažnju. Riječi ministrice Bogunić koja tvrdi da joj je lider Naroda i pravde rekao „ili spusti zakon ili leti“ mogle su biti uvod u duži prilog u kojem se dublje razmatraju politički odnosi u Kantonu Sarajevo. Umjesto toga, dobili smo ovlašni uvid u kojem su samo prenijete izjave glavnih aktera.

KAD POLITIČKA ELITA KRITIKUJE SEBE: PDP je izabrao novog starog predsjednika Branislava Borenovića, koji je ujedno bio i jedini kandidat. FTV (urednica Azra Pašukan) je stranački sabor pedepeovaca propratio uglavnom kroz izjave njenih čelnika, koji su ponavljali kako je sve u najboljem redu, i da je stranka spremna na nove izazove. Poseban intervju je bio s novim starim predsjednikom koji se čak do te mjere oslobodio u ugodnom razgovoru da je izjavio kako smo svi mi zarobljenici političke elite. Medijski tretman koji kod nas uživaju političari, koje se tretira kao komentatore političke zbilje, a ne kao njene stvaraoce, daje im za pravo da se uljuljkaju u tu sliku. I da još kritikuju političku elitu čiji su dio. FTV (kao uostalom i njihove kolege sa BHT1) prilog o stranačkim izborima u PDP-u nije ispratio niti jednom zakulisnom informacijom, podsjećanjem na dosadašnje stranačke rezultate, ili slobodnijim pogledom u kojem se mogla pronaći novinarska opaska. Ili, daleko bilo, kritika. Ovdje se stranački susreti prate kao akademske ceremonije s koje nam se političari obraćaju u slavljeničkoj atmosferi, bez straha da će biti izloženi neugodnim pitanjima.

KAKO TRETIRATI NEZVANIČNE INFORMACIJE: Huliganski napad na redakciju portala Radio Sarajeva ispraćen je kao udarna vijest, a urednica Pašukan je odmah saopštila i imena napadača. Iako se radi o nezvaničnom saznanju. Kako je u pitanju gnusan napad na medijske slobode, urednica je možda mogla i sačekati s objavom imena. Šteta koju mogu doživjeti pogrešno detektovani napadači je nepopravljiva. S druge strane, FTV se ogradio napomenom da se radi o nezvaničnoj informaciji. Veoma je bitno što je FTV prenio reakcije javnosti uz jedinstvenu osudu napada, i što je to izdvojio kao prvu vijest.

OCJENA: 4

BHT1: S političarima nježno 2

  1. – 30. septembar 2019.

SADRŽAJNO IZDANJE I OSUDA NAPADA NA MEDIJE: Urednik Dejan Petrović je u petak Dnevnik 2 ispunio s mnogo zanimljivih i sadržajnih priloga koji su se bavili crnim tržištem duhana, turističkim potencijalima, i u prvom planu su bili protesti protiv poskupljenja struje. Priliku da iznesu svoje stavove dobili su i oporbenjaci i vlast. Dan poslije, BHT1 je slično kao i FTV napade na njihove kolege novinare tretirao kao udarnu vijest. Urednica Željana Mehmedika prenijela je i osude političara.

ŠTA SE OČEKUJE OD NOVINARA U RAZGOVORU S POLITIČAREM? Izbori u PDP-u propraćeni su razgovorom s Branislavom Borenovićem, opet slično kao i na FTV-u. I nije problem u tome što je Borenović dobio značajnu pažnju, ali u razgovoru s njim nije postavljeno niti jedno propitivačko pitanje. Novinar ne smije političaru dopustiti da vježba retoriku i demagogiju ponavljajući floskule o svijetloj budućnosti. Zadatak novinara je da im isporuči neugodna i neočekivana pitanja, kao što bi u slučaju lidera PDP-a bilo pitanje o tome kako je moguće da je on bio jedini kandidat za predsjednika? Da li to nešto govori o unutarstranačkoj demokraciji? Borenović se npr. hvalio kako njegova stranka stvara nova lica, pa se razgovor mogao odvesti u tu stranu.

PLATE ZA NERAD: Larisa Omerčić u nedjelju donosi prilog o platama parlamentaraca, ali se ne zadržava na moralizatorstvu, lamentirajući nad njihovim visokim primanjima. Novinarka je otišla dalje, te je uzela izjave od političara koji su htjeli odgovoriti na pitanje da li je moralno primati plate dok Parlament ne radi? Uz to, saznali smo da radna tijela nisu osnovana, i da njihovo osnivanje nije ni na vidiku. Omerčić je na sve to pobrojala stranke koje nisu htjele dati komentar na visoke plate narodnih poslanika.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Na primjeru PDP-a vidjeli smo kako javni mediji pokrivaju stranačke konvencije. Događaj prenose i tumače sami akteri. Političarima se daje pravo riječi koje se ničim ne propituje. Ako bi gledatelji htjeli saznati ima li nešto da ne štima u stranci, tu informaciju teško da će dobiti na BHT1 i FTV-u. PDP-ovi unutarstranački izbori sa jedinim kandidatom nisu zabilježeni kao događaj vrijedan propitivanja. Slično je bilo kada smo pratili dešavanja u drugim vodećim strankama, nezavisno o tome radi li se o vladajućoj ili opozicionoj stranci. Obrazac je isti. Političarima se dopušta da vježbaju svoju retoriku i demagogiju, i da medijski prostor na javnoj televiziji koriste kao PR platformu. Zbog toga je, između ostalog, i moguće da predsjednici političkih stranaka ovdje ne osjećaju nikakvu nelagodu, ili potrebu da objasne svoje neuspjehe. Zbog toga je moguće i da poslije izbora na kojima izgube opet budu birani, i ne osjećaju potrebu da se objasne. Jer se stvara ambijent u kojem ne moraju nikome da se objasne.

Tagovi: