Foto: Novosti.rs

RTRS: Navodni hrvatski član Predsjedništva BiH

  1. – 29. septembar 2019.

PODEBLJANJE ENTITETSKE GRANICE: Da život ide nekim drugim putevima nego što ga politika uz zdušnu pomoć javnog RTV servisa bh. entiteta Republika Srpska želi usmjeriti, uvjerili smo se prateći sadržaj Dnevnika 2 emitovanog 23. septembra. Udarna tema bile su refleksije sastanka lidera srpskih parlamentarnih stranaka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. „SDS ruši srpsko jedinstvo“, ustvrdio je u svom izvještaju Gvozden Šarac pa to „potkrijepio“ stavom da je lider te stranke Mirko Šarović, komentarišući sastanak u Beogradu, više isticao „smirujuće izjave srpskog predsjednika nego izjave Milorada Dodika“. Optužen je potom SDS i da „relativizira Deklaraciju SDA“, navedeno da je iz SDP-a BiH pokrenuta inicijativa za vraćanje na sto takozvanog aprilskog paketa ustavnih promjena u BiH. Oba dokumenta, zaključio je Šarac, „jasan su signal srpskim strankama da podebljaju entitetsku granicu Republike Srpske“.

ZDRUŽIVANJE LJUDI: I dok je Šarac zazivao „podebljavanje entitetske granice“, združenom akcijom civilne zaštite i ekipe Hitne pomoći opštine Nevesinje, a uz asistenciju njihovih kolega iz Mostara i Sarajeva, spašen je život Sarajke Alije Tabak. „Akcija je združila ljude“, poruka je kojom je ovaj izvještaj zaključen.

IZA KULISA: Konkurs za izbor direktora SIPA-e je okončan, i nakon što se obave provjere o nekažnjavanju lica koja su se na konkurs prijavila, nezavisni odbor pri Ministarstvu sigurnosti BiH trebao bi donijeti odluku ko će u narednom mandatnom periodu voditi tu agenciju. No Branka Kusmuk već zna ishod i tvrdi da će zbog „prijateljskih veza s ministrom sigurnosti BiH na čelu SIPA-e ostati Perica Stanić“. Zanimljivo je da Kusmuk ne spori da je konkursni  proces obavljen u skladu sa zakonom, ali ipak navodi da se „iza kulisa“ igraju nezakonite igre. Osim iznošenja vlastitih stavova, Kusmuk ne nudi nijedan argument za svoje tvrdnje, ali je to neometa da unaprijed diskredituje sve one koji će odluku o izboru direktora SIPA-e donijeti.

IMA LI POSKUPLJENJA STRUJE? Struja za domaćinstva  u RS-u hoće/neće poskupiti. Na osnovu onoga što su gledatelji mogli vidjeti u dnevnicima na ovu temu, želio se stvoriti dojam da ni premijer RS-a ni direktor Elektroprivrede nisu nijednog trenutka takvo što spominjali. Da nije ozbiljno pitanje koje se direktno odnosi na životni standard ogromne većine građana, sve ovo smatrali bismo tragikomičnim. Ili realno „podizanjem ručne kočnice“ nakon što je opozicija pozvala građane na protest zbog najavljenog poskupljenja. Odgovor na pitanje šta su to osnovne potrebe građana, a šta luksuz, i dalje u dnevnicima nije emitovan.

ŠTURO O PROTESTIMA: Koliko je RTRS daleko od onoga što mu u imenu stoji, odnosno kako je jedva išta ostalo od Javnog RTV servisa RS-a, svjedočili smo u Dnevniku 27. septembra. Uz tek nekoliko kadrova i dvije rečenice prezenterke, objavljeno je da je održano, na poziv opozicije, protestno okupljanje građana u Banjaluci zbog, „kako su naveli, poskupljenja električne energije“. Šta je sa skupa poručeno, šta su imali za reći okupljeni građani − o tome gledatelji nisu informirani.

Ocjena: 2

BNTV: 19 miliona maraka za novi Vladin avion

  1. – 29. septembar 2019.

PREMIJER O POSKUPLJENJU STRUJE: Sadržajem emitovanih dnevnika dominirale su ekonomsko-socijalne teme, odnosno pitanja koja čine svakodnevnicu građana Republike Srpske. Fokus je bio na najavljenoj odluci Vlade i Elektroprivrede RS o poskupljenju električne energije. Novinari su u izvještajima ukazali na licemjerstvo predstavnika vlasti RS-a, prije svega premijera Radovana Viškovića. Kako opozicija nije pokazala namjeru da o ovoj temi zašuti i građane pozvala na protest u Banjaluci, tako je entitetski premijer počeo da pobija sopstvene izjave vezane za poskupljenje struje. I otišao toliko daleko da je javno ustvrdio da nikada o tome nije rekao ni riječ.

O PROTESTIMA OPŠIRNO: Gledatelji Dnevnika 27. septembra bili su informisani i o protestu održanom u Banjaluci. Bez novinarskih intervencija, jednostavno su posložene izjave ne samo opozicionih poslanika nego i predstavnika građana, konkretno, predsjednice Udruženja višečlanih porodica koja je ukazala kakve bi posljedice po životni standard većine stanovnika imalo poskupljenje struje.

KRIVI SU NOVINARI: Avion Vlade RS je pokvaren, pa nije pokvaren, avion nije pa jeste letio posljednja dva mjeseca, šta je istina, a šta obmanjivanje javnosti, pitanja su koja su otvarana u dnevnicima. Sve to kroz izjave premijera RS-a koji, umjesto jasnih objašnjenja zašto Vlada kupuje novi avion, krivnju svaljuje na novinare. Koji su se, eto, drznuli potražiti podatke o korištenju Vladinog aviona. I objavili da avion nije bio prizemljen u periodu o kojem je premijer govorio.

PRISTUP INFORMACIJAMA: Koliko je i novinarima i građanima teško doći do javnih podataka, gledatelji su vidjeli u izvještaju Slađane Jašarević koji se bavio pitanjem primjene u praksi Zakona o slobodi pristupa informacijama. Novinarka je izvještaj temeljila na istraživanju Transparency Internationala BiH i svjedočenjima novinara koji se susreću s brojnim opstrukcijama kako bi od javnih institucija dobili podatke na koje po zakonu imaju pravo. I u konačnici, BiH je ponovo svrstana na dno  evropske ljestvice kada je u pitanju slobodan pristup informacijama.

Ocjena: 8

Komparativna analiza

Iza nas je još jedna nedjelja koja je svjedočila svim razlikama uređivačkih politika dnevnika RTRS-a i BNTV-a. RTRS ostao je i dalje zakovan u jalove političke teme kojima je cilj promocija stavova vlasti RS-a kao jedinog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa. Ono od čega se živi i kako vlast određuje šta su prioriteti na koje treba trošiti novac poreskih obveznika, teme su koje gledateljima na uvid nudi BNTV.