Foto: Analiziraj.ba

Predstavnici brojnih medijskih kuća sa sjedištem u Sarajevu izašli danas na ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine u namjeri da pošalju poruku da su napadi na novinare nedopustivi te je politika nekažnjavanja vinovnika doprinijela učestalim napadnima na novinare i medijske slobode.

Nekoliko desetina njih okupilo se prvo ispred prostorija Fudbalskog kluba “Sarajevo”, jer su dvije osobe koje su se predstavljale kao navijači tog kluba izvršili napad na novinare i urednike portala Radiosarajevo.ba

Grupa medijskih djelatnika potom se uputila prema zgradi Tužilaštva Kantona Sarajevo tražeći adekvatno procesuiranje svih onih koji su počinili neki od napada na novinare i medijske slobode.

Mirnu šetnju, koja je prošla bez incidenata, nastavili su prema zgradi državnih institucija.

Član Uredničkog kolegija portala radiosarajevo.ba Faruk Vele naglasio je namjera ovim putem izraziti podršku svim novinarima koji su u BiH doživjeli napade ili prijetnje, poput Gordane Katane, Melihe Smajkić, Vladimira Kovačevića i drugih.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto ocijenio je da veliki broj napada na novinare završava bez adekvatne kazne.

Ukoliko se analizira situacija u proteklih desetak godina, uočljiv je zastrašujući podatak da je u tom periodu bilo pedesetak ozbiljnih napada na novinare koji su imali elemente krivičnog djela.

– Svi ti slučajevi su zastarjeli, odbacivani u ranoj fazi ili su izricane veoma blage kazne. Dojam je da je napad na novinare društveno prihvatljiva norma i da svako ko je nezadovoljan radom novinara može uzeti stvari u svoje ruke – kazao je Forto.

Napomenuo je da bi Federalni parlament uskoro trebao ozbiljno pristupiti izradi zakona koji bi napad na novinara kvalificirao kao napad na službenu osobu.

– I postojeći zakoni bi pružili dovoljnu zaštitu novinarima kada bi postojala volja da se provode. Ukoliko ne pronađemo adekvatno rješenje za ovaj problem, bojim se pomisliti šta je sljedeće – zaključio je Forto.

I dok su se novinari okupljali na protestima u Sarajevu su se “pojavili” uvredljivi grafiti na račun novinara na kojima je pisalo “Novinari crvi” i “Novinari teroristi” (Giornalisti terroristi).