Foto: Index.hr

Novinar portala Index.hr Gordan Duhaček iz Zagreba, kojeg je hrvatska policija privela u ponedjeljak ujutro, dobio je podršku novinara iz Bosne i Hercegovine, koji su potpisivali peticiju nakon njegovog hapšenja.

Index je objavio da je novinar i kolumnista Gordan Duhaček proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog dvije objave na Twitteru. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog twita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, Duhaček je kažnjen novčanom kaznom od 200 maraka (754 kune). Za pjesmicu “G…. Velebita” presuda će biti izrečena za tri dana.

– Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol. Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen, a da mi to ništa nije rekao – kazao je Duhaček.

Pojasnio je da ga terete za jedan tvit na kojem piše ACAB te što je satirički objavio verziju “Vile Velebita” koja se, kako kaže, referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran.

– Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva – dodao je Duhaček.

Poručio je da je Hrvatska postala država u kojoj “kada vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi, završiš iza rešetaka”.

Peticiju podrške Gordanu Duhačeku potpisalo je ukupno 20 novinara iz medijskih kuća širom BiH.

Izvor: Patria