Foto: Предсједник Републике Српске

RTRS: Putovanja zvaničnika po ličnom nahođenju

  1. – 15. septembar 2019.

RAZLOZI PROTIV NATO-a: U već nebrojeno puta viđenom maniru kada se priča o posljedicama, ali ne i uzrocima nekog događaja, bio je sačinjen i izvještaj o obilježavanju dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja RS-a. U izvještaju Gvozdena Šarca nizale su se izjave RS-ovskih političara i predstavnika boračkih udruženja, nabrajale žrtve i materijalna šteta. I ponovo posegnulo za manipulacijom osjećajima ljudi koji su ostali bez članova svojih porodica. „NATO ispisao najsramnije stranice“; „po prvi put se NATO stavio na jednu od zaraćenih strana“, „od posljedica bombardovanja Srbi masovno umiru“. I ključna poruka: „zato Republika Srpska želi ostati neutralna“. Šta je dovelo do bombardovanja položaja i telekomunikacijskih objekata vojske bosanskih Srba, o tome, očekivano, nije izgovorena nijedna riječ.

O ASHDOWNU: Odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Veliku Britaniju na pomen bivšem visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Paddyju Ashdownu naišao je na oštre komentare njegovog kolege iz državnog predsjedništva Milorada Dodika. Uz niz već poznatih Dodikovih ocjena o Ashdownu kao „neprijatelju BiH i zlotvoru srpskog nacionalnog položaja“, poseban fokus bio je na Komšiću. Podvučeno je da je „na pomen otputovao po ličnom nahođenju, a ne kao predstavnik BiH“.

O PARADAMA U SRBIJI: Da RTRS nije RTRS, onda bi se otvorilo i pitanje u kojem je svojstvu Dodik prisutan na svim događajima u susjednoj Srbiji. I ako Komšić, kako je navedeno u izvještaju, „na neki način svojim odlaskom na pomen bivšem visokom predstavniku provocira nas Srbe“, onda se neumitno otvara i pitanje provocira li Dodik građane BiH svojim prisustvom na vojnim vježbama i paradama vojske Srbije, sa kojih upućuje sve samo ne dobronamjerne poruke spram države u čijem je najvišem rukovodstvu.

PREMIJEROVI POZIVI: Da RTRS, ponavljamo, nije to što jeste, postavilo bi se i pitanje zašto premijer RS-a poziva direktore šumskih gazdinstava koji posluju s gubitkom da sami podnesu ostavke umjesto da im to naloži. Pitali bi novinari i da li je normalno da premijer, kako je sam kazao, zna za “pod navodnicima, kriminalne radnje u Šumama Srpske i za krađu šuma“ a ne preduzima adekvatne korake? Ovako, iz izvještaja predočenog gledateljima samo se šalje poruka da se i nerad i kriminal tolerišu, a da je jedina sankcija „stavljanje pod lupu“ rada tog javnog preduzeća.

Ocjena: 2

BNTV: Novinari preuzeli politički žargon

  1. – 15. septembar 2019.

PROTIV NATO-a: Političke manipulacije svim pa i ljudskim životima nešto su od čega vlast bh. entiteta Republika Srpska ne preza. Posljednja u nizu takvih primjera jeste činjenica da se od ove godine u RS-u 9. septembar obilježava kao dan sjećanja na srpske žrtve NATO bombardovanja. Tema koja se u političkom diskursu tek povremeno pominjala, no ove godine koristi se kao dodatan alibi zbog čega član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbija prihvatiti slanje ANP-a prema NATO savezu. Nažalost, kako o proteklom ratu u BiH svaka od zaraćenih strana ima svoju „istinu“, kada je u pitanju RS, Srbi su „samo vodili odbrambeno-otadžbinski rat“. I zbog toga ih je NATO 1995. godine bombardovao, odnosno, kako se kaže u izvještaju koji je potpisala Slađana Jašarević, „ubijao“. Na ovo smo već u ranijim monitorinzima ukazivali, to jest na činjenicu da mediji u RS-u, uz rijetke izuzetke, prate smjer politike, svjesno prelazeći preko svih dešavanja, a među njima i genocid počinjen u Srebrenici, koja su prethodila odluci o bombardovanju položaja vojske bosanskih Srba u kasno ljeto 1995.

DEMOGRAFSKA OBNOVA: I u nedjelji iza nas novinari su se bavili demografskom slikom RS-a, a povod je bio predstavljanje programa pronatalitetne politike koju je sačinio tim koga je imenovala entitetska predsjednica Željka Cvijanović. Problem vrijedan kontinuirane pažnje posebno zbog činjenice da  ekonomske migracije iz cijele BiH nemaju opadajući trend. Ono što zamjeramo jesu, ovisno o tome koga novinari koriste za sugovornike, izneseni paušalni podaci o broju stanovnika koji su napustili RS. Istina je da ni državni ni entitetski statistički zavodi ne vode evidencije koje bi dale stvarne podatke o odlivu stanovništva, no to ipak, smatramo, ne daje prostor da se brojkama proizvoljno barata.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Programska deklaracija SDA, usvojena na kongresu te stranke održanom 14. septembra, koja, uz ostalo, govori i o unutrašnjem preustrojstvu BiH, s posebnom je pažnjom ispraćena u dnevnicima RTRS-a i BNTV-a. Fokus je bio na izjavama zvaničnika RS-a koji su isticali da je ista protiv Srba, RS-a i na Dejtonskom sporazumu ustrojene države. Ovo nije ni prvi ni posljednji kongres neke od velikih stranaka u BiH na kojem su usvajane deklaracije koje su bile spiskovi želja, ali ne i realnih mogućnosti za njihovo realiziranje. No kada je u pitanju SDA to se konotira na potpuno drugačiji način nego kada lider SNSD-a Milorad Dodik govori o disoluciji BiH, prijeti destabilizacijom države ili njenih institucija, i kada su prije nekoliko godina na Kongresu SNSD-a usvojeni programski ciljevi od kojih je jedan predviđao i izlazak RS-a iz BiH.