Foto: TV1

RTRS: Funkcija – Milorad Dodik

2. – 8. septembar 2019.

PAT-POZICIJA: Iza nas je nedjelja u kojoj se nastavilo s uređivačkom politikom da se teme formiranja Vijeća ministara BiH i slanje Godišnjeg nacionalnog programa za suradnju s Natom (ANP) tretiraju kao pitanja svih pitanja.

Iako je već 2. septembra bilo sasvim jasno da se neće ispoštovati rok od 30 dana koji su sebi dali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH u sporazumu o političkom djelovanju, jer nije iskazana spremnost na dogovor i kompromis, udarni minuti Dnevnika bavili su se ovom temom. Očekivano, stavovi lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bili su u prvom planu, kao i teza da je za pat-poziciju u kojoj se BiH nalazi od lanjskih oktobarskih izbora krivo “političko Sarajevo“.

POLITIKA SAD-a: Sve ostalo bile su samo varijacije na temu koje su gledateljima prezentirane u dnevnicima do 5. septembra. Jedina novina bilo je uvođenje Sjedinjenih Američkih Država u ovu trakavicu. Povod: imenovanje Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan. S pitanjem „Šta je cilj SAD-a oličen u Palmerovom imenovanju?“ I odgovor da je Palmer imenovan da bi „zaustavio sporazum lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA“. Ovome moramo dodati i da je američki diplomata, kako je navedeno, „svojim izjavama izazvao oštre reakcije u RS-u“. Povod je, rečeno je, Palmerova izjava da „Dejtonski sporazum nije zakovani, već okvirni akt“.

PROIZVOLJNA TUMAČENJA: Samo reteriranje Milorada Dodika, koji je odustao od prijetnji da će promptno, ukoliko do 5. septembra Vijeće ministara ne bude formirano, tražiti da Narodna skupština RS donese odluku o povlačenju ovog entiteta iz Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, OSA-e i državnih pravosudnih tijela, gledateljima je predočeno na način da zapravo Dodik ni od čega nije odustao, ili da nikada nije time prijetio. Kako se kome sviđa da sam tumači.

AERODROM U TREBINJU: Ono što je tokom protekle nedjelje gledateljima ponuđeno sastojalo se od nove serije obećanja o investitorima koji samo što nisu stigli u Republiku Srpsku. Za sijanje optimizma bili su zaduženi predsjednica RS-a Željka Cvijanović nakon povratka s ekonomskog foruma u Poljskoj, entitetski premijer koji je razgovarao s privrednicima iz Vojvodine i, naravno, Milorad Dodik. Koji je tokom boravka u Trebinju po ko zna koji put najavio izgradnju aerodroma u tom gradu.

U kojoj funkciji Dodik malo obilazi RS i dijeli kapom i šakom obećanja, u kojoj funkciji boravi i u Srbiji (nedjelja, 8. septembar, taktička vojna vježba vojske te države), teško je iz novinarskih izvještaja utvrditi.

PUZAJUĆI ŠERIJAT: Branka Kusmuk naprosto je to što jeste. I svojim neukusnim i neprofesionalnim komentarima mora da oboji svaki izvještaj. Iz nedjelje iza nas izdvajamo najavu o prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa. U Sarajevu u kojem, navodi Kusmuk, “na jednoj strani postoji puzajući šerijat, a na drugoj prva Povorka ponosa“. No Branku Kusmuk su daleko više od  LGBT populacije i njihove javne borbe interesovali stavovi onih koji su “samo zaštitnici tradicionalnih vrijednosti“.

Vesna Stakić pripremila je izvještaj s prve Parade ponosa. U njenom tumačenju okupilo se manje od 800 građana, broj policajaca nadmašio je u znatnoj mjeri one koji su u paradi učestvovali. Poseban prostor posvećen je kontraprotestu, tek uz konstatciju da “izgled okupljenih nije u skladu s tradicjama bh. muslimana”.

Ocjena: 1

BNTV: Kako stojimo sa zaduženjima, premijeru?

2. – 8. septembar 2019.

ZADUŽENOST RS-a: Iako politika određuje živote građana kada se pretvori u jalove rasprave kojima se ishod ne nazire, uredništvo Dnevnika odlučilo je primat dati ekonomskim temama. To su jasno demonstrirali u Dnevniku 5. septembra, do kada je bio rok za formiranje novog Vijeća ministara, na što su se svojim potpisima obavezali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a. Stoga se ova tema našla tek na kraju prvog dijela Dnevnika.

Udarne minute bile su posvećene novim podacima o zaduženju RS-a koje je prešlo 5,1 milijardu KM i tvrdnjama premijera RS-a da je ovaj bh. entitet “za dva koplja bolji od Federacije BiH”. Svoju tvrdnju temeljio je na podatku da je prosječna plata u RS-u za jednu – ponovit ćemo: jednu – konvertibilnu marku veća nego u Federaciji BiH. Kao pandan toj izjavi, gledateljima su prezentirani podaci o visini penzija u RS-u i FBiH, zaduženju po entitetima, ali i činjenici da Federacija nije prodala svoje javne kompanije, za razliku od RS-a.

PROVJERA DIPLOMA: Novinari Dnevnika gledateljima su ponudili na uvid i rijedak primjer kada upornost opozicionih političara i javnosti urodi plodom. Naime, nakon više mjeseci insistiranja poslanice Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS Jelene Trivić, premijer RS-a pokrenuo je postupak provjere diploma svih zaposlenih i imenovanih lica u Vladi. Za početak, formirana je radna grupa koja će se time baviti, a građanima ostaje nada da će pošteno raditi posao koji im je povjeren.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Još jedna nedjelja tokom koje su se potvrdile razlike u uređivačkim politikama RTRS-a i BNTV-a. Javni RTV servis RS-a ne izlazi iz zone u kojoj štiti političke interese vlasti u RS-u, tačnije, lidera SNSD-a Milorada Dodika, dok BNTV nastavlja s praksom izvještavanja o temama iz ekonomsko-socijalne sfere. Stoga i ne treba čuditi da je u augustu, prema zvaničnim mjerenjima gledanosti TV stanica u BiH, Dnevnik BNTV-a imao veću gledanost (share) od zbira dnevnika RTRS-a i Alternativne televizije.