Foto: BH Novinari

Potreban je sveobuhvatan, brz i pouzdan sistem informiranja i mobilizacije institucija države Bosne i Hercegovine i organizacija civilnog društva u slučajevima napada, pritisaka i prijetnji novinarima i drugim medijskim djelatnicima da bi se na najefikasniji način zaštitili novinari i medijske slobode.

Zaključeno je to na sastanku koordinatorice Linije za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari Une Telegrafčić s pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihom Đuderijom i predstavnikom Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH Edinom Ibrahimefendićem.

Tokom razgovora bilo je riječi o izradi jedinstvene metodologije i drugih sistemskih rješenja za praćenje sudskih postupaka koji se vode protiv novinara i medija, te o efikasnijim načinima vođenja istraga i okončanja sudskih postupaka u interesu novinara i slobode medija.

Predstavnici Institucije Ombudsmena i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH izrazili su spremnost za sudjelovanjem u kreiranju metodologije, ali i u drugim aktivnostima koje provode BH novinari sa ciljem unapređenja položaja i zaštite novinara posebno u slučajevima kada su žrtve  nasilja, prijetnji, govora mržnje i drugih krivičnih djela.

Također, na sastanku je dogovoreno i učešće ovih institucija u međusektoralnoj grupi za stvaranje pouzdane i jednostavne baze podataka o napadima na novinare kao nezavisnog instrumenta za mapiranje medijskih sloboda u BiH i  izvještavanje o poštivanju novinarskih prava nadležnih državnih institucija.

Izvor: Udruženje BH Novinari 

Tagovi: