Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Šefica izvršne vlasti Hong Konga Carrie Lam odgovorila je na otvoreno pismo Reportera bez granica (RSF) u kojem nije uspjela umanjiti zabrinutost ove svjetske organizacije za zaštitu prava medijskih djelatnika zbog odnosa policije i pro-pekinških grupa prema novinarima u Hong Kongu.

Otvoreno pismo ranije ovog mjeseca uputio joj je generalni sekretar Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire, a potom je ono objavljeno u šest medija. U pismu RSF-a podneseno je pet zahtjeva za povrat pune slobode medija u kineskoj specijalnoj administrativnoj regiji.

U odgovoru Lam tvrdi da prijedlog zakona o izručenju ne predstavlja prijetnju novinarima i njihovim izvorima te navodi da policijska uprava u Hong Kongu poštuje “medijska prava na izvještavanje o javnim događajima i incidentima” i obećava da će “aktivno istraživati nezakonite i nasilne radnje”.

Govoreći o ukupnom stanju slobode medija Hong Kongu, podsjetila je na “davno uspostavljene mehanizme” koji olakšavaju rad novinara.

– Ovaj odgovor nije uvjerljiv jer koristi iste neodržive argumente koji se iznose od početka krize – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire, dodajući da Lam mora prepoznati ozbiljnost prijetnje novinarima prije nego što krene u obnovu pune slobode medija u Hong Kongu.

Od početka juna u Hong Kongu organiziraju se masovne demonstracije protiv zakona o izručenju koji je upravo Lam proglasila “mrtvim”, ali zakon još uvijek nije formalno povučen iz procedure donošenja. Tokom trajanja višesedmičnih protesta zabilježeni su brojni slučajevi napada na novinare.

U indeksu slobode medija RSF-a kineska specijalna administrativna regija Hong Konga pala je s 18. mjesta na kojem je bila 2002. godine na 73. mjesto ove godine. Kina je na 177. mjestu od 180 zemalja u ovom indeksu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

Tagovi: