Foto: Noizz.rs

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini kao i Društvo novinara BiH osudili je svaki oblik nasilja i prijetnji upućenih novinarki i književnici Martini Mlinarević.

Naime, bosanskohercegovačka književnica Martina Mlinarević na svom Facebooku profilu objavila je screenshotove uvreda koje su joj upućene nakon što je izbačena s programa festivala Evergreen Fest u Čitluku.

Mlinarević je nedavno na Facebook profilu objavila vijest o tome da je promocija njene knjige “Huzur” u posljednji trenutak izbačena iz programa festivala Evergreen Fest u Čitluku.

Objasnila je kako su organizatori ove manifestacije dobivali prijetnje zbog najave njenog nastupa te su odlučili da će ga otkazati. Mlinarević je oštro poručila svima da je neće ušutkati te da će se i dalje nastaviti boriti za Hercegovinu koja je slobodna i otvorena.

Potom je uslijedila salva uvreda, nakon čega je reagirala i Misija OSCE-a u BiH pozivajući nadležne institucije u BiH da zaštite Mlinarević, reagiraju na ugrožavanje lične slobode i sigurnosti svih novinara, te stvore uvjete u kojima će novinarke moći obavljati radne zadatke na ravnopravnoj osnovi, bez šovinizma i predrasuda.

– Jedna od odlika demokratskih društava je da dozvoljavaju puno uživanje temeljnih sloboda, uključujući slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, kao i ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u javnom životu – smatraju u Misiji OSCE-a.

Sve ove vrijednosti, podsjetili su, garantirane su Ustavom BiH, a iako je konstruktivna kritika pisane riječi poželjna, nedavni događaji doveli su Mlinarević u opasnost.

S druge strane Društvo novinara BiH pozvalo je da se provede istraga zbog prijetnji Martini Mlinarević jer sve ovo uticalo je na njenu porodicu i posebno dijete.

Martina Mlinarević dugogodišnja je književnica i kolumnistica koja je za 2018. godinu dobitnica posebnog priznanja za rad, angažman i borbu Društva novinara BiH.

U porukama koje dobiva, tvrde iz Društva, direktno se vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom.

Stoga su zatražili od nadležnih tijela da provedu istragu, obzirom da se vlasnici profila na društvenim mrežama mogu identificirati.

– Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima Federacije BiH’ – naveli su.

Također, apelirali su na Vijeće za štampu da se poduzmu sve moguće zakonske i demokratske aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža, a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije, zaštite od svih vrsta nasrtaja.

Organizatori festivala koji su otkazali promociju knjige Mlinarević, naknadno su naveli da je ona sama otkazala promociju procijenivši da bi moglo doći do incidenta nakon što su se ranije pjevači Edo Maajka i Sejo Sekson izrugivali hodočasničkom središtu Međugorju, što je izazvalo negodovanje publike.

Izvor: Mediji

Tagovi: