Foto: Buka

Društvo novinara Bosne i Hercegovine pozdravilo je presudu Općinskog suda u Visokom kojom je u cijelosti odbačen tužbeni zahtjev gradonačelnice Visokog Amre Babić protiv novinara i urednika portala visoko.co.ba Adnana Jašarspahića “radi nanošenja štete zbog klevete”.

“Zbog povrede časti i ugleda” vezano za tekstove o nepotizmu prilikom zapošljavanja u Visokom, načelnica Babić je od Jašarspahića tražila 10.100 KM odštete, a sada će umjesto toga morati platiti sudske troškove, napominju iz Društva novinara BiH.

U ovoj novinarskoj organizaciji smatraju izuzetno važnim činjenicu da se sudija u ovom slučaju Avdija Avdić pozvao na praksu Evropskog suda za ljudska prava, u obrazloženju navodeći da je dužnost medija da pružaju i saopćavaju informacije i ideje o svim pitanjima od javnog interesa, uključujući i informacije koje se tiču ponašanja zvaničnika vlasti.

– U konkretnom slučaju tužiteljica je javna ličnost, gradonačelnica Visokog, te kako proizilazi iz prakse Evropskog suda, malo je prostora unutar člana 10 stav 2 za ograničavanje političkog govora ili debate o pitanjima od javnog interesa – stoji u obrazloženju sudije Avdića.

U Društvu novinara BiH podsjećaju da se zaštita od klevete, od 2003. godine od kada je u BiH regulirana odgovarajućim zakonom, prema mnogim istraživanjima pretvorila u direktan pritisak na novinare i medije, odnosno u kršenje prava na slobodu izražavanja, uključujući i pravo na slobodni rad medija i novinarsko izvještavanje.

Ocjenjuju da je konačno došlo vrijeme da se obavi sveobuhvatna javna rasprava i daju preporuke za adekvatne izmjene zakonske regulative da bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe zakona radi gušenja slobode medija.

– Do tada pozivamo sudije i tužioce da donose odluke bez političkog pritiska i da na umu imaju značaj slobodnog informiranja, kao što je to u  obrazloženju naveo sudija iz Visokog Avdić – rečeno je u saopćenju.

Izvor: Buka 

Tagovi: