Foto: FENA – 24sata.info

U Mostaru je predstavljena edukativna platforma o problemu dezinformiranja i lažnih vijesti, izrađena u okviru “#NeVjerujNaPrvu”- projekta Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekt ima za cilj ukazati na problem fenomena dezinformacija i na digitalne alate koji se koriste za provjeru, verifikaciju i praćenje porijekla medijskih sadržaja, kao i o odgovornosti pojedinaca u sprječavanju širenja tih dezinformacija.

Tim povodom predstavljena je brošura i aplikacije kao alatke za digitalnu provjeru informacija, donosno sadržaja koje, osim medija u današnje vrijeme plasiraju i obično građani.

Naime, svako može u roku od sat vremena objavit fotografiju ili informaciju kakvu želi, jer zakonom nije regulirana ta oblast.

– Lažne vijesti je teško prepoznati i postoji mnogo online alata da se otkriju te vijesti, ali zdrav razum je najsnažniji alat za njihovo otkrivanje – napominje Vuk Vučetić s Filozofskoga fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Smatra da je problem što takve sadržaje preuzimaju profesionalni mediji, čime se krug širenja dezinformacija značajno širi.

– Osim toga i političari, kao značajan dio informacija preko svojih društvenih mreža znaju širiti također takve sadržaje pa je opasnost višestruka – dodaje Vučetić.

Najčešći motivi za širenje dezinformacija su politički, komercijalni ili radi stjecanja popularnosti.

Vučetić smatra kako se građani trebaju obrazovati u tom smislu te su ovakve vrste edukacija za njih veoma važne.

– To ne znači da treba stvoriti paranoju od medija i ne vjerovati im, nego treba biti medijski mudar i propitivati sadržaje – objašnjava on.

U tom smislu napominje da portal raskrinkavanje.ba, uz ostalo služi za otkrivanje dezinformacija, odnosno najzastupljenijih clickbaitova ili fake newsa koji uglavnom prikazuju senzacionalističke naslove koji ne odgovaraju sadržaju.

Portal raskrikavanje.ba naime pronalazi lažne vijesti  i pretražuju medijske objave po prijavama koje stižu i od samih čitatelja.

– Pokrenuli smo ovaj projekt jer većina građana podcjenjuje fenomen dezinformiranja i uopće postojanje lažnih vijesti, te time pokušali važnost ove teme dovesti na javni dnevni red – objasnio je menadžer ovog projekta Igor Stojanović.

Naglasio je da prije nego što se povjeruje u neke informacije i one se podijele s prijateljima putem društvenih mreža treba se promisliti i dva puta.

Izvor: Fena/24sata.info

Tagovi: