Foto: Depo.ba

Večeras će u Sarajevu u ateljeu Figure biti promovira knjiga autora Nenada Pejića “Iluzija o nevinosti (Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba)”, a promocija će biti upriličena u subotu u Tuzli u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović.

Nenad Pejić, dugogodišnji direktor Radija Slobodna Evropa i jedan od najpoznatijih bh. novinara, istražuje teme i pitanja s kojima se novinari i mediji suočavaju izvještavajući iz kriznih situacija.

Koristeći vlastito, ali i bogato iskustvo reportera Radija Slobodna Evropa, on propituje novinarske dileme, učinjene greške, primjere hrabrosti i izvještavanja unutar složenih vojnih, političkih i etničkih tenzija na širokom prostoru od BiH do Pakistana.

U svojoj novoj knjizi Nenad Pejić, jedan od najpoznatijih bh. novinara, istražuje teme i pitanja sa kojima se novinari i mediji suočavaju izvještavajući iz kriznih situacija

– Jedna od opasnosti interneta je da ljudi mogu živjeti potpuno različite stvarnosti. Tako se mogu začahuriti u svijet informacija koje pojačavaju njihove postojeće predrasude – kaže autor.

Pitanje je, dodaje autor, kako koristiti tehnologiju na način koji omogućava višestrukost glasova, pruža različitost pogleda, ali ne vodi balkanizaciji društva i pronalazi načine kako stvarati nešto zajedničko.

Između ostaloga, autor smatra da problem nastaje kada javnost koja prima informacije ne pokazuje želju da sazna istinu kazavši i to da je neko jednom rekao da je bolje osvojiti glave nego gradove.

– Ja sam htio da profesionalnim izvještavanjem utičem da javnost bude otvorena ka istini, a ne samo ka informacijama koje su im slali mediji kontrolirani od nacionalnih oligarhija, htio sam da žele saznati istinu. Mislim da sam uspio, ali tek na kratko, živjeti svoje iluzije – istaknuo je Pejić.

Izvor: Mediji 

Tagovi: