Foto: crna-hronika.info

Uspjeh za uspjehom, tako bi se mogao definirati mandat aktuelnog načelnika sarajevske Općine Centar Nedžada Ajnadžića. Nakon što je efikasno i, uz malu pomoć bildera, zapušteni park Hastahana konačno provučen kroz demokratsku proceduru, slična sudbina, na svu sreću, čeka i jednako zapušteni Veliki park. Ta mračna površina u centru grada već godinama, ako ne i decenijama traži sposobnog političara koji bi oplodio jednu ovako atraktivnu lokaciju.

„Uprkos brojnim opstrukcijama građana, pitanje Hastahane ipak smo uspješno priveli kraju. Umjesto zapuštenog narkomanskog prostora Sarajlije će dobiti jednu modernu, urbanu površinu koja će služiti svima, a gradu biti na ponos“, rekao je Ajnadžić novinarima.

„Ali Hastahana je bila mali izazov, čeka nas mnogo veći i, rekao bih, važniji, a on se zove Veliki park“, dodao je.

Park u centru grada, po kojem je dobila ime i obližnja, inače vrlo popularna kafana, odavno predstavlja ruglo Sarajeva. Preko dana u njemu se okupljaju besposličari i tu dangube satima, a čim padne noć park postaje prava oaza za nemoralne parove koji na klupama vrše nedozvoljene radnje, a i mnogo je narkomana koji tamo puše drogu. Sad će takvoj praksi doći kraj.

„Naša je namjera da sve te površine koje su izložene propadanju ponovo oživimo i stavimo u funkciju“, s ponosom objašnjava Ajnadžić.

„Sve će to biti urađeno na radost građana i investitora. Ovom podneblju hronično nedostaje kvalitetnih investicija, a Općina Centar je primjer, usuđujem se reći i uzor kako treba rješavati takve probleme. Mi  sistematski ciljamo na zapuštene površine, uz pomoć kvalitetnih investitora pretvaramo ih u zajedničko dobro i poklanjamo Sarajevu.“

Tim povodom oglasili su se i bitni politički faktori u zemlji. Bakir Izetbegović, ispred Stranke demokratske akcije i bošnjačkog naroda, kaže da će predstojeća transformacija Velikog parka dati novu, dodatnu vrijednost općini Centar koja – kada projekat bude završen – više neće vrijediti kao deset drugih općina nego, haman, kao dvadeset. U ime hrvatskog naroda i HNS-a oglasio se Dragan Čović, koji kaže da je ovo još jedna ujdurma političkog Sarajeva, jer mostarski park Bruslija ostaje i dalje zapušten, prepušten na milost i nemilost građana, dok u Sarajevu „cvjetaju arapske investicije i gradnja“. Zanimljiva stvar, Milorad Dodik ispred srpskog naroda prvi put je imao reći nešto lijepo o glavnom gradu Bosne i Hercegovine: „Konačno da i otuda dođe neka pozitivna vijest. Mi ćemo podržati sve slične inicijative. I banjalučki parkovi vape za investitorima, a mi imamo pouzdane prijatelje koji samo čekaj ovakve ideje. Dao sam zadatak gradonačelniku Banje Luke da, ne časeći ni časa, pripremi sličnu inicijativu za naše parkove. Moramo preteći Sarajevo i pokazati da smo sposobniji u svemu. To je sudbina Republike Srpske – da prednjači. Pa čak i kad drugi krenu prvi, mi ćemo ih preteći.“

Kada se susretnu investicija i odvažnost, onda boljitku nema kraja. Svjedoči tome i još jedna lijepa ideja koja će biti realizirana u sklopu rekonstrukcije i revitalizacije Velikog parka – na mjestu misteriozne rupe koja se onomad pojavila na inkriminiranom prostoru bit će napravljen duboki bazen, samo za one najhrabrije.

Agencija Fake & Spin redovno će izvještavati naše čitatelje o tome kako napreduju radovi na ovom kapitalnom projektu stoljeća.

       (Ovaj tekst je naoko satiričnog karaktera)

Tagovi: