Foto: Caspian News

RTRS: Još jedna pobjeda Milorada Dodika

5. – 11. august 2019.

DOGOVOR O FORMIRANJU VLASTI: Događaj nedjelje na političkoj sceni Bosne i Hercegovine bio je dogovor lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a o formiranju Vijeća ministara i potpisivanje 12 principa o funkcioniranju vlasti u BiH. “Još jedna politička pobjeda Milorada Dodika”, jasno se dalo iščitati iz sadržaja izvještaja koji je sačinio Aleksandar Crkvenjaš. Svjesno je prenebjegnuto da se gledatelji informiraju o sadržaju makar ključnih principa, a fokus je stavljen na Dodikovo i novinarovo tumačenje dijela koji se odnosi na nastavak suradnje s NATO alijansom. “Riješen je nepremostiv problem sa SDA oko nastavka saradnje sa NATO savezom”, navodi Crkvenjaš. Potom slijedi izjava Dodika u kojoj pobija samog sebe i tvrdi da RS nikada nije u pitanje dovodila suradnju sa ovim vojnim savezom.

KONTROLISANE REAKCIJE: Zanimljive su i reakcije koje su uslijedile iz RS-a. Pomno birajući sugovornike, od predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića do perjanice SNSD-a i dežurnog komentatora svih političkih dešavanja u BiH, Staše Košarca, koji je poručio da “nema ulaska BiH u NATO i da se odustalo od izrade MAP-a”, te upozorenja da “RS treba biti oprezna u vezi svega  dogovorenog”, kao da se svjesno tražilo opravdanje vezano za postizanje dogovora oko formiranja vlasti u BiH.

PODRŠKA DODIKU: Reakcije na sporazum lidera vladajućih stranaka nisu jenjavale ni u narednim danima. Novinari RTRS-a, očekivano, fokusirali su se na punu podršku koju su lideri vladajućih stranaka dali Miloradu Dodiku, odnosno sadržaju principa o budućem političkom djelovanju u BiH. I više puta podvukli da sporazumom nije prejudicirano članstvo BiH u NATO, nego da to znači da će RS ostati na principu deklaracije Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti ovog bh. entiteta.

DVA NA JEDNOGA: Izjava lidera SDS-a Mirka Šarovića da je “Milorad Dodik stavljanjem potpisa na sporazum potpisao kapitulaciju” stala je u jednu rečenicu. Komentaru na nju kroz izjave Dodika i Staše Košarca dali su tri puta više prostora.

UPORNI ŠAROVIĆ: Kako SDS nije pokazao namjeru da odustane od optužbi da su sporazumom “SNSD i Dodik potpisali kapitulaciju i prihvatili da BiH uđe u NATO”, tako su u dnevnicima izlagane reakcije, tj. građena je odbrana SNSD-a. Tek u sredini izvještaja koji je priredila Ljiljana Preradović 7. avgusta provukla se jedna rečenica u kojoj se iznose stavovi SDS-a, a zatim nizanje analitičara, eksperata i članova provladinih asocijacija koji su odgovarali na optužbe SDS-a.

KRIV JE SDS: Zanimljiva je bila  i očigledna namjera da se značaj ove teme relativizira. Tako je Branka Kusmuk dobila zadatak da “analitički“ sagleda rad aktuelnog Vijeća ministara, s posebnim akcentom na rad srpskih članova. Zaključak: “najnesposobniji saziv u istoriji BiH“. O ulozi SNSD-ovih zastupnika u blokadi realizacije svih zakona i odluka Vijeća ministara, očekivano, ni riječi. Kriv je samo SDS, zaključila je Kusmuk, “zbog kojeg će RS dugo vidati rane koje su joj srpski državni ministri zadali“.

Ocjena: 1

BNTV: Izbalansirano o formiranju vlasti

5. – 11. august 2019.

DETALJNO O DOGOVORU ZA FORMIRANJE VLASTI: Kroz izvještaj o dogovoru čelnih ljudi SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju Vijeća ministara i potpisivanju 12 principa funkcioniranja vlasti u BiH, BNTV je predstavio široku sliku onoga što je potvrđeno potpisima Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Prezenter Dnevnika pročitao je ključne stavke principa koji se odnose na dosljednju primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovih aneksa, neupitnost teritorijalnog integriteta BiH i nastavka i dinamike suradnje BiH s NATO alijansom. I izjave o navedenom, i Dodika i Izetbegovića, kako bi javnost imala izbalansiran uvid u ključna pitanja za BiH.

PROSTOR ZA ŠAROVIĆA: Očekivano, uredništvo Dnevnika BNTV-a posvetilo je značajan prostor reakcijama koje su uslijedile na postizanje dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH. U Dnevniku 6. avgusta, udarne minute ustupljene su predsjedniku SDS-a Mirku Šaroviću. Iako je Šarović dao dobru analizu sadržaja sporazuma uz poseban fokus na promjenu političkog kursa Milorada Dodika glede članstva BiH u NATO, držimo da je pet minuta izjave, bez novinarske intervencije, predugo.

BLAGI CINIZAM: Vezano za ovu temu, izdvajamo i način na koji su prezentirane reakcije koje su uslijedile od strane stranaka vladajuće koalicije u RS-u. Iako se protivimo da se u izvještajima uključuju komentari novinara, blagi cinizam koji je bio provučen nije utjecao na sadržaj, odnosno na ključne stavove koje su lideri pozicije o tome iznijeli.

ZA I PROTIV NATO-a: Kako su dani od potpisivanja sporazuma lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA prolazili, mogućnost da bh. vlast profunkcionira u punom kapacitetu sve je više, nažalost, ostajala u sjeni političkih prepucavanja na političkoj sceni RS. Ko je patriota a ko izdajnik, ko jeste istinski a ko nije za članstvo BiH u NATO iz ugla SDS-a i SNSD-a, bile su  udarne teme Dnevnika 7. avgusta. Kojima je posvećeno predugih sedam minuta a da gledateljima nije ponuđeno ništa doli potvrde duboke polarizacije koja vlada između najveće vladajuće i najveće opozicione partije u Republici Srpskoj.

POLOŽAJ RADNIKA: U središtu pozornosti novinara BNTV-a bili su ponovo sindikati i njihove aktivnosti. Od sabora Konfederacije sindikata RS do alarmantnih podataka Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS, koji djeluje u sastavu Saveza sindikata RS, koji su upozorili na sve teži položaj radnika kako u realnom sektoru tako i javnim preduzećima.

PRAVDA ZA DAVIDA: Vladimir Kovačević podsjetio je na 500 dana od prvog okupljanja građana koji traže istinu o ubistvu banjalučkog mladića Davida Dragičevića. Umjesto na Trgu Krajine, na kojem policija i dalje zabranjuje mirne građanske proteste, Banjalučani su se 7. avgusta okupili na mjestu gdje je pronađeno Davidovo tijelo. Kovačević je u izvještaju naveo i sve ključne podatke o borbi Davidovih roditelja i članova grupe Pravda za Davida da se do istine i počinioca ubistva dođe, nemaru policije i tužiteljstva, te policijskoj represiji prema Davidovim roditeljima i članovima grupe PzD.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Iz onoga što je gledateljima Dnevnika 2 ponudilo uredništvo RTRS-a može se samo zaključiti da je ovo bila nedjelja koju je pojeo sporazum lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA o formiranju Vijeća ministara BiH. Uredništvo BNTV-ovog Dnevnika takođe je značajnu pažnju posvetilo ovoj temi. No gledatelji su dobili daleko uravnoteženiji uvid u ovaj događaj, a istovremeno ostavljen je i značajan prostor za teme koje okupiraju svakodnevnicu građana.

Tagovi: