Foto: EurActiv

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ/EFJ) pozvale su turske vlasti da opozovu neprihvatljivu odluku suca u Ankari kojom je blokiran pristup web stranicama i nalozima na društvenim mrežama.

Sudac Judge Hasan Demirtas odlučio je u julu da zabrani pristup 136 internetskih stranica, uključujući bianet i portal Gazete Fersude temeljeći ovu odluku na odredbama Zakona o internetu i pozivajući se na „nacionalnu sigurnost“.

Zabrana se odnosi na 15 web stranica i desetine računa na društvenim medijima (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest). Ovakva odluka suda onemogućila je pristup 200.000 vijesti koje se na bianetu emitiraju od 2000. godine.

Podružnice Međunarodne i Evropske federacije novinara takvu sudsku odluku jednoglasno su ocijenili proizvoljnom i nezakonitom, te je slučaj prijavljen Vijeću Evrope.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger odluku je nazvao cenzurom i velikim udarcem na slobodu i demokratiju, dok je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez kazao je da se radi o činu koji je potpuno proizvoljan i neopravdan.

Ove organizacije stoga su zatražile hitnu reviziju ove, kako kažu, skandalozne sudske odluke.

Izvor: Međunarodna federacija novinara

Tagovi: